Dušan Mitana: Tajomstvo Štedrého večera

Dušan Mitana: Tajomstvo Štedrého večera

Popredná osobnosť modernej slovenskej prózy, jeden z našich najoriginálnejších poviedkárov, Dušan Mitana o svojej tvorbe vraví:

Som za klasicky postavenú poviedku, ktorá má v sebe čosi vzrušujúce a tajomné, jej zmysel je chvejivý a nedá sa jednoznačne vysvetliť. Mala by byť istým spôsobom blízka básni a navzdory akejkoľvek interpretácii nie je možné ju presne dešifrovať."

V zbierke poviedok Nočné správy (1976) Mitana pokračuje vo svojej poetike vyhrotenia bežných životných situácii do absurdnej podoby, prelína v nich fantazijné so skutočným, všedné s bizarným. Odmieta vtedajšie odporúčanie, aby sa vrátil k realite „socialistickej prítomnosti". Podráždi tým časť kritiky, ktorá mu to ostro vyčíta a dôrazne odporučí, aby prestal písať temné „nočné správy", a písal radostné denné správy. Poviedku Tajomstvo Štedrého večera (2005) číta Vladimír Minarovič.

Americký spisovateľ Truman Capote sa v poviedke Vianočná spomienka vracia do detstva, kedy sa aj najobyčajnejšie veci hlboko vrývajú do srdca. V krehkom vianočnom príbehu nás malý chlapec a svojrázna starenka pozývajú do obdobia Vianoc voňajúceho vanilkou a škoricou. Prózu v roku 1999 upravil pre rozhlas Igor Navrátil. Číta Marián Geišberg.

Keď v roku 2000 vyšla próza Kniha o cintoríne od Samka Táleho, prijatie bolo rozpačité. Autora nik nepoznal, text pôsobil začiatočnícky. Netrvalo však dlho a nedôveru vystriedalo nadšenie. Po niekoľkých mesiacoch špekulácií sa ukázalo, že Samko Tále je mystifikácia a autorkou je Daniela Kapitáňová. Z jej tvorby pre rozhlas sme vybrali mysterióznu poviedku Afrika (2007) z cyklu Zimomriavky na piatok. Číta Marián Geišberg.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame