Katarína Lazarová: Putovanie svätej Anny (1999)

Katarína Lazarová: Putovanie svätej Anny (1999)

Pred 105 rokmi (13. februára) sa narodila spisovateľka Katarína Lazarová. Počas SNP bola členkou 1. československej partizánskej brigády M. R. Štefánika a veliteľkou bojovej jednotky. Po vojne pracovala v Zväze protifašistických bojovníkov, Zväze žien a Zväze spisovateľov. Vo svojej tvorbe sa zameriavala najmä na problematiku dediny. Dôraz kládla na etickú stránku ľudského konania. Bola tiež autorkou próz s tematikou protifašistického odboja. Po roku 1968 písala len detektívky.

Recenzia Kornela Földváriho uverejnená v druhom čísle Kultúrneho života privítala detektívny debut Kataríny Lazarovej ako „udalosť priam mystickú". Etablovaná autorka „oficiálnej literatúry", „laureátka štátnej ceny", účastníčka povstania, ktorá písala romány prevažne s povstaleckou či spoločenskou tematikou, sa pustila do písania detektívky, založenej na „prostých ľudských vášňach."

Detektívka Putovanie svätej Anny sa odohráva na neurologickom oddelení, kam sa hlavná hrdinka Zita dostane s amnéziou po útoku vraha. Z kostolov miznú vzácne umelecké predmety, podozrenie padá na reštaurátora Vadima. Zita začne na vlastnú päsť pátrať po rozkrádačoch a ocitne sa v nemocnici, no nevie sa rozpamätať, kto ju chcel zaškrtiť... Úryvok číta Jana Strnisková.

                                             ---------

V literárno-dramatickom bloku na Rádiu Pyramída si ďalej môžete vypočuť oceňovanú hru Dušana Dušeka Muchy v zime (1992) a prózu Hrdinovia (2007) Jána Červeňa, ktorého 100. výročie narodenia si pripomenieme 12. februára. Báseň Jána Šimonoviča Mier (1984) zarecituje Karol Machata.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: www.geni.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame