Karol Horák: Spätné zrkadlo - monodráma so Zuzanou Fialovou

Karol Horák: Spätné zrkadlo - monodráma so Zuzanou Fialovou

Som učiteľ, ktorý sa venuje literatúre a divadlu. Zároveň sa usilujem pomáhať mladým ľuďom osvojiť si toto nádherné umenie, ktoré je zvláštnym spôsobom ľudskej sebarealizácie. To čo človek zažije v divadle, nemôže sprítomniť žiaden iný typ ľudskej aktivity. Nepoznám väčšie ocenenie, ako účinkovanie môjho súboru na zahraničných festivaloch, kde diváci nevedeli nič o Prešove, ale keď videli naše divadlo, boli absolútne šokovaní."

Takto opísal svoje poslanie vysokoškolského učiteľa a divadelníka Karol Horák. Významný slovenský spisovateľ a dramatik oslavuje 80 rokov. Dodnes pôsobí na svojej alma mater, Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, na ktorej v 60. rokoch založil študentské divadlo. Viacero jeho žiakov pracovalo alebo ešte pracuje v Slovenskom rozhlase: Vladimír Puchala, Silvester Lavrík, Karol Horváth, Tibor Búza, Jana Hevešiová, Marián Grebáč.

Pri príležitosti životného jubilea Karola Horáka uvádzame jeho rozhlasovú monodrámu Spätné zrkadlo, ktorú v roku 2004 v košickom štúdiu nahrala režisérka Lucia Tarbajovská s herečkou Zuzanou Fialovou. Hrdinka sa vyberie na zárobky do Talianska, na tabakové polia. Kedysi chodili Slovenky za malý peniaz robotovať na dolniaky, aby existenčne zabezpečili svoje rodiny. Dnešné ženy už chodia zarábať do zahraničia. Ale ide naozaj o dobrovoľný odchod?

Horák je prísnym kritikom slovenskej reality a myslenia dnešného človeka. Jeho malosť, nerozhľadenosť a neschopnosť prejaviť názor sú základom verejnej mienky, ktorá odpúšťa morálne, osobné i politické priestupky.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Pavel Neubauer, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame