Anton Baláž: Trhlina

Anton Baláž: Trhlina

Spisovateľ, scenárista a publicista Anton Baláž oslávil 80. narodeniny. Debutoval v roku 1971 románom Bohovia ročných období o mužovi, ktorý prežil osemnásť rokov v gulagu na Sibíri. Dielo, ktoré bolo zošrotované, vyšlo až v roku 2003. Čitateľsky najúspešnejším románom Antona Baláža je Tábor padlých žien o prevýchove prostitútok z bratislavskej Vydrice. Bol preložený do viacerých európskych jazykov a v roku 1997 sfilmovaný.

Významnou súčasťou jeho diel s historickou tematikou sú osudy slovenského židovstva v prvých povojnových rokoch, v podmienkach rodiaceho sa socialistického zriadenia. Tematika židovstva a antisemitizmu sa dostala aj do jeho rozhlasovej tvorby: Oživovanie, Ofélia nie je mŕtva a Trhlina.

Dej Trhliny je lokalizovaný na Slovensko a rozpráva o ožívaní mŕtvych - symbolicky o ožívaní spomienok, na ktoré by mnohí najradšej zabudli. Na konanie, za ktoré sa mnohí hanbia.

Rozhlasová hra Trhlina (1995) získala ceny a prémie na domácich i zahraničných festivaloch rozhlasových hier. V réžii Petra Jezného účinkujú: Andrej Mojžiš, Eva Rysová, Eduard Bindas, Vladimír Kostovič, Leopold Haverl, Elo Romančík, Juraj Slezáček, Božena Slabejová, Igor Hrabinský, Marián Geišberg, Ivo Gogál. Majster zvuku: Peter Janík.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame