Poetissimo: Karol Chmel sám doma so svojou poéziou

Poetissimo: Karol Chmel sám doma so svojou poéziou

Básnik a prekladateľ Karol Chmel sa dožíva 70 rokov. Narodil sa vo Zvolene. Vyštudoval vzdelávanie a výchovu dospelých na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Vystriedal viacero zamestnaní: závozník, úradník, arteterapeut, robotník, vychovávateľ. Po roku 1989 pracoval ako redaktor vo vydavateľstvách Smena a Kalligram a v časopisoch Fragment a OS - Fórum občianskej spoločnosti.

Je autorom siedmich básnických zbierok: Máš čo nemáš (1985), Ovocnejší strom (1989), Spray, modrá mentalita (1998), O nástrojoch, náradí a iných veciach vypustených z ruky (2004), Chiaroscuro (2009), Batéria (2016), Platforma (2018). Okrem poézie sa venuje prekladu z poľskej, slovinskej a srbskej literatúry (Gombrowicz, Herbert, Miłosz, Kiš).

Literárna vedkyňa Stanislava Chrobáková píše, že „Chmelova poézia bola často označovaná za menej komunikatívnu, dnes je však celkom zrejmé, že jedným z dôvodov tohto tvrdenia bolo, že sčasti predbehla svoju dobu. Chmel totiž na Slovensko prišiel s postmoderným konceptom básnenia v čase, keď o rozvíjajúcej sa postmoderne vedelo iba zopár zasvätených."

V roku 2013 bol Karol Chmel hosťom cyklu Poetissimo - Básnik sám doma so svojou poéziou. Básnikovo rozprávanie o poézii striedajú ukážky z tvorby, recituje Peter Rúfus.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Archív K.CH.]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame