Martin Rázus: Maroško študuje (1987)

Martin Rázus: Maroško študuje (1987)

Pripomíname si 135. výročie narodenia spisovateľa, evanjelického kňaz a politika Martina Rázusa. Širšej verejnosti je známy predovšetkým ako autor kníh pre mládež Maroško a Maroško študuje.

V prvej autobiografickej próze opisuje detstvo plebejského chlapca Maroška Kozovie na liptovskom vidieku na prelome 19. a 20. storočia a zameriava sa na charakterový a ľudský rast hrdinu. V pokračovaní zachytáva študentské roky na gymnáziu v Kežmarku a na Evanjelickej bohosloveckej fakulte v Bratislave. Od sociálnej otázky sa dostávame k tej národnostnej, keď si hrdina čoraz viac uvedomuje maďarský šovinizmus, namierený voči nemaďarským národom Uhorska. Dvojromán, ktorý patrí medzi základné diela modernej slovenskej prózy, bol v 60. rokoch sfilmovaný.

V roku 1987 vznikla rozhlasová dramatizácia románu Maroško študuje. Pre rozhlas upravil Július Farkaš. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Vladimír Minarovič, Alfréd Swan, Jozef Vajda, Vladimír Durdík, Ján Kroner, Michal Suchánek, Mária Schlosserová, Nataša Kulíšková, Miroslav Noga, Zoro Laurinc, František Kovár. Majsterkou zvuku bola Zuzana Kubíková.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[text: Marek Puškáš, foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame