Jozef Hollý: Kubo (1964)

Jozef Hollý: Kubo (1964)

Aj keď sa dramatik a evanjelický farár Jozef Hollý dožil len 33 rokov, významnou mierou prispel k rozvoju slovenského divadelníctva. Podľahol vtedy neliečiteľnej cukrovke. Známe sú jeho tragicky ladené hry Amerikán a Černová, ale najmä ľudová veselohra Kubo a spoločenská satira Geľo Sebechlebský.

Za autorovho života hrali jeho hry len ochotníci. Profesionálne divadlá ich začali uvádzať, až keď ich jeho dcéra Elena Holéczyová a syn Martin Hollý prepracovali pre Martinské divadlo.

„Anča, aha, ja mám nožík" to je najznámejšia replika z veselohry Kubo, ktorú preslávil herec Jozef Kroner. Najprv v martinskej inscenácii v réžii autorovho syna, ale do povedomia širšej verejnosti sa dostal hlavne vďaka filmu Martina Ťapáka. Dedinský obmedzenec Kubo sa stal vďaka Jozefovi Kronerovi prototypom komickej figúry, na ktorej sa smejú ostatné postavy aj diváci.

V rozhlasovej úprave Ľudovíta Petrovského z roku 1964 stvárnil hlavnú úlohu Jaroslav Ďuríček. Ďalej účinkujú: Alojz Kramár, Emília Haľamová, Terézia Kronerová, Eva Kvietiková, Štefan Dobrovodský, Gustáv Valach, Frída Bachletová, Pavol Mikulík, Vladimír Minarovič. Režíroval Juraj Haľama, majstrom zvuku bol Jozef Bezák.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame