Dušan Mitana: Vôňa húb (1987)

Dušan Mitana: Vôňa húb (1987)

Dušan Mitana patril ku generácii autorov, ktorí v druhej polovici 60. rokov uverejňovali svoje prvotiny v legendárnom časopise Mladá tvorba. Odvtedy získal Mitana priam kultový status a rôzne prívlastky ako enfant terrible slovenskej literatúry, provokatér, mystifikátor, žijúci klasik...

Mitanova tvorba je vskutku nadčasová, medzigeneračná: aj ranné prózy zo 70. rokov hovoria jazykom, ktorému rozumie súčasná generácia. Autorovu popularitu asi najlepšie ilustruje stan plný mladých ľudí na čítačke na festivale Pohoda.

Mitana bol majstrom poviedkového žánru. Už jeho debutová zbierka Psie dni z roku 1970 ukázala nevšedný rozprávačský talent, ktorý dokonale vystihol citovo-intelektuálne rozpoloženie mladých ľudí. Nasledovali ďalšie poviedkové knižky Nočné správy (1976), Slovenský poker (1993) a Krst ohňom (2001). Mitanove prózy sú hravé i poetické, obsahujú humorné prvky a výraznú pointu, reálny svet sa v nich prelína s fantazijným. V zhustenej podobe ukazujú absurdnosť ľudskej existencie.

Pri príležitosti nedožitých 77. narodenín Dušana Mitanu uvádzame stereodramatizáciu jeho poviedky Vôňa húb. V roku 1987 ju pripravil redaktor Ján Tužinský. V réžii Evy Galandovej účinkujú: Oľga Solárová, Ivan Romančík, Alexandra Galandová a Karol Strážnický. Majstrom zvuku bol Ľuboš Klásek.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[text: Marek Puškáš, foto: Jozef Jakubčo, SITA]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame