Raj nielen záhorácky - čítanie z knižky Štefana Moravčíka

Raj nielen záhorácky - čítanie z knižky Štefana Moravčíka

Dva dni pred Štedrým dňom oslávi svoje 80. narodeniny básnik, prozaik, esejista a prekladateľ Štefan Moravčík. Svojráznymi umeleckými postupmi, netradičnou tvorbou a jazykovým majstrovstvom sa zaradil medzi popredných autorov slovenskej literatúry.

Tvorba Štefana Moravčíka je natrvalo spojená s jeho rodným Záhorím, čerpá z neho jazykovo, mentálne, psychologicky aj motivicky. V tomto regióne sa odohráva jeho dvojdielny román Sedláci (1988, 1992), záhorácky dialekt bohato využil v knihe humoresiek V Kiripolci svine kujú (1989) a z ľudovej slovesnosti Záhoria čerpal v Tajnej knihe Záhorákov (1994) a v zbierke Záhorácke povesti (1998).

V roku 2009 napísal záhorácky epos na motívy slovanskej mytológie Záhoracky raj, v ktorom sa dozvieme, prečo je Záhorie pupkom sveta. O knižke nominovanej na Cenu Anasoft litera básnik Radoslav Matejov napísal:

Táto hýrivá, vysmiata burleska má ale v istej hĺbke diskrétnu vrstvičku vážnej filozofie. V nej sa nachádza napojenie autorstva na ľudový živel, symbióza individuality a spoločenstva, histórie a súčasnosti. Pre Záhorákov je to povinné čítanie (!), my ostatní závidíme a musíme čakať na objaviteľov našich regionálnych rajských zákutí."

Spisovateľka Daniela Kapitáňová pripravila z Moravčíkovej knihy komentované čítanie pod názvom Raj nielen záhorácky (2014). Text v réžii Mileny Lukáčovej interpretoval Alfréd Swan, zvukovou majsterkou bola Eva Irmanová.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[text: Marek Puškáš, foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame