Elena Maróthy-Šoltésová: Moje deti

Elena Maróthy-Šoltésová: Moje deti

Pred 85 rokmi zomrela spisovateľka a publicistka Elena Maróthy-Šoltésová. V rokoch 1894 - 1927 bola predsedníčkou Živeny, najstaršieho ženského spolku na Slovensku. Pod jej vedením zriadili niekoľko rodinných škôl a kurzov pre dievčatá. Napriek ťažkým životným obdobiam sa stala vedúcou osobnosťou slovenského ženského hnutia. Elena Maróthy-Šoltésová je pochovaná na Národnom cintoríne v Martine.

Ako mladá matka si začala písať denník, aby zachovala milú pamiatku na detstvo svojich detí, netušiac, že ich obe prežije. Keď v roku 1884 nečakane zomrela jej osemročná dcéra Elenka, rozhodla sa svoje spomienkovo-reflexívne zápisky uverejniť. Kniha Moje deti sa skladá z dvoch častí: Umierajúce dieťa a Môj syn. Syn Ivan umrel ako dospelý, čerstvo ženatý muž. 

Vypočujte si rozhlasovú adaptáciu, ktorú v roku 2019 pripravila Michaela Zakuťanská. V réžii Adama Hanuliaka účinkujú: Zuzana Porubjaková, Peter Kadlečík, Gregor Šimko, Ondrej Kaprálik, Anna Čonková, Cyprián Šulej a Anna Ryndová. Majstrom zvuku bol Stanislav Kaclík.

Blok, venovaný literatúre a dráme, pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: SNK - Literárny archív v Martine]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame