Ján Štepita: Pytačky

Ján Štepita: Pytačky

Ruský spisovateľ Alexej Tolstoj vytvoril spolu s bratmi Žemčužnikovovými fiktívnu postavu ruského spisovateľa Kozmu Prutkova. Pod týmto pseudonymom vydali viacero literárnych diel. Jedným z nich je aj komédia Fantázia, ktorou sa inšpiroval slovenský prozaik, dramatik a scenárista Ján Štepita, keď v roku 1998 vytvoril humoristicko-satirické rozhlasové pásmo Pytačky.

Pod reláciu z banskobystrického štúdia sa podpísali redaktor Pavel Hrúz, hudobná dramaturgička Alžbeta Juříková a režisérka Daniela Ilavská. Účinkovali: Jaroslav Mottl, Michal Ďuriš, Peter Vilhan, Zlatica Gillová a Jana Pilzová.

Hoci rozhlasový Kabaret vo výpravni vznikol v roku 1972, jeho témy sú stále aktuálne a jeho satira ostrá a trefná. Autor Berco Trnavec bol majster krátkych literárnych humoristicko-satirických žánrov, ako sú aforizmus, epigram, bájka, fejtón, poviedka či skeč. Obsah programu môžeme zhrnúť do krátkej vety: boj s ľudskou hlúposťou. Hoci je tento boj - ako vravel Jan Werich - márny, treba ho podstúpiť znova a znova.

Berco Trnavec ako dlhoročný rozhlasový redaktor zábavných žánrov vedel, že rozhlas má jednu obrovskú výhodu pred tlačeným slovom. Dokáže umocniť literárny text hereckými výkonmi majstrov slova. Spolu s režisérom Milanom Semíkom obsadili vtedajšiu hereckú špičku: Karola Machatu, Mariána Labudu, Viliama Polónyiho, Ľuba Romana, Evu Krížikovú, Františka Zvaríka, Eduarda Bindasa, Stana Dančiaka, Ivana Krivosudského.

Autorské divadlo Stanislava Štepku Radošinske naivné divadlo je slovenský fenomén. Už roky je neodmysliteľnou súčasťou slovenského divadelníctva a stále prekvapuje a nadchýna svojou jedinečnosťou a originalitou. Dôležitou súčasťou jeho repertoáru je aj Štepkova rozhlasová tvorba. Väčšinu svojich divadelných a kabaretných hier adaptoval aj pre rozhlas.

Radošinci od roku 1971 pravidelne účinkovali v kabaretných a silvestrovských programoch Slovenského rozhlasu. Len v 80. a 90. rokoch Radošinci nahrali 25 hier zo svojho repertoáru. Vypočuť si môžete menej známu komediálnu hru s kriminálnou zápletkou a originálnym radošinským humorom Pytliakova žena a tí druhí. Účinkovali: Miroslav Siget, Eva Sepešiová, Katarína Kolníková, Milan Markovič.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: pixabay.com]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame