P. G. Wodehouse: Spoľahnite sa na Jeevsa

P. G. Wodehouse: Spoľahnite sa na Jeevsa

Spisovateľa a komika Pelhama Grenvilla Wodehousa označila kritika za prvého muža britského humoru. Jeho svojrázny humor, ktorý ho preslávil po celom svete, ocenila aj kráľovná, keď ho v roku 1975 povýšila do šľachtického stavu. Wodehouse napísal množstvo humoristických poviedok, románov, muzikálov i filmových scenárov.

Postava uštipačného komorníka Jeevesa vystupuje v 35 poviedkach a 11 románoch. Viaceré boli sfilmované a objavili sa aj v rozhlasovom spracovaní alebo muzikáloch. Scenárista Mojmír Groll spojil do hodinovej relácie niekoľko motívov o svojráznom Jeevesovi pod názvom Spoľahnite sa na Jeevsa (2001).

Jeeves na popud lorda Woostera, u ktorého slúži, zachraňuje z nepríjemností Binga, spolužiaka svojho pána. Pritom, pravda, má z toho prospech aj on a svojho pána dostáva do šlamastiky. Nebol by to však Jeeves, aby nenašiel východisko z každej situácie. V réžii Pavla Gejdoša účinkovali: Pavol Topoľský, Richard Stanke, Ján Valentík, Peter Sklár, Vanda Ružičková a Lucia Lipšáková.

Zábavná relácia Echorádio sa dvadsať rokov prihovárala poslucháčom Slovenského rozhlasu v pravidelnom vysielacom termíne Nedeľných zábavníkov. V roku 2005 sa program nahrával v Papradne. Moderovali ho Dušan Tarageľ a Pavol Topoľský. Speváčka Jana Kociánová si zaspomínala na svoje spevácke začiatky a prvé televízne vystúpenia. Veselé zážitky, samozrejme, okorenila aj svojimi pesničkami.

Herec Jozef Vajda účinkoval v Poetickom súbore Novej scény a neskôr v činohre SND. Získal ocenenie za dabing Zlatú slučku (2002) a Krištáľové krídlo (2004). Na verejnej rozhlasovej nahrávke Echorádia sa podelil s divákmi v sále a poslucháčmi pri rádioprijímačoch so svojimi príhodami z divadelnej scény i zo zákulisia.

V humorných scénkach osvedčených majstrov slova Emila Benčíka, Jána Snopka a Benjamína Škreka účinkovali Magda Paveleková a Ivan Letko. Nechýbala ani známa imitátorská a spevácka dvojica Robo Kajzer a Peter Meluš. K dobrej zábave prispel autor sprievodného slova Vladislav Horváth, redaktorka Tamara Chlebová a režisérka Ria Paldiová.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Zuzana Kamencová, RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame