Milan Lasica a Tomáš Janovic o „normalizácii“

Milan Lasica a Tomáš Janovic o „normalizácii“

V ďalšom bloku zábavných relácií sa vrátime do obdobia takzvanej normalizácie. Nasledovalo po tom, čo v auguste 1968 vojská Varšavskej zmluvy, na čele so Sovietskym zväzom, vtrhli do Československa, aby zastavili demokratizačný proces. Normalizačný režim na čele s Gustávom Husákom čistkami v radoch reformných straníkov a policajnými represiami dosiahol, že väčšina ľudí postupne rezignovala a prispôsobila sa staronovým pomerom.

Redaktorka Hana Beranová si v roku 1991 pozvala do štúdia spisovateľa a básnika Tomáša Janovica a karikaturistu Mariána Vaneka. Svoju besedu nazvala Chcete sa porozprávať? Obaja hostia sa porozprávať chceli, veď mali o čom. Napríklad, kedy a ako sa zoznámili. Čo ich zblížilo a čo majú spoločné. Reč prišla aj na ich vzťah k humoru, satire a tvorbe vôbec. Zaspomínali si na dobu, ktorú nazývame normalizácia alebo totalita. Čo sa odvtedy zmenilo? Prečo je dnes tak málo politickej satiry? Režim padol, môžeme sa slobodne prejaviť, ale nerobíme to.

V rozhlasovom libresse Piesne o ničom (2000) si herec, režisér a autor Milan Lasica zaspomína na svoje detstvo, rodičov, štúdia i tvorivé roky v časoch normalizácie. Hovorí o spolupráci s Jaroslavom Filipom a svojej prvej zbierke básní, ktoré vždy považoval za texty piesní - Piesne o ničom (1984). Je v nich smutný, melancholický humor s nádychom sebairónie. Poukazuje na spoločenské a ľudské slabosti, omyly, a to aj tie vlastné.

Pásmo Tisíc a jeden smiech v čase (2011) z cyklu Rubikon rozpráva životný príbeh Jána Kalinu, autora humoristických kabaretov a populárnej knihy humoru Tisíc a jeden vtip. Spomienku na neho oživila jeho manželka, novinárka a prekladateľka Agneša Kalinová pri príležitosti odhalenie plakety Jána Kalinu na festivale humoru Kremnické gagy. Porozpráva o jeho zmysle pre humor, o kávových večierkoch v ich byte, o jeho utajovanej satirickej tvorbe v časoch normalizácie, ale aj o jeho zatknutí, uväznení a živote v emigrácii.

Humoristicko-satirická relácia Miriam Vojtkovej Príbehy spod naftalínu (2007) nám predstaví spisovateľa Kornela Földváryho, ďalšieho pamätníka tých čias s osobitým humorom a pohľadom na svet. V réžii Mariána Hvišča účinkovali: Helena Geregová, Peter Sklár a František Kovár.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[foto: Pavel Neubauer, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame