Mark Twain: Venuša

Mark Twain: Venuša

Klasik americkej literatúry Mark Twain sa preslávil satirickými a humoristickými románmi a poviedkami, v ktorých opisoval svoj život na rieke Mississippi a odhaľoval neduhy americkej spoločnosti. Kto by nepoznal Dobrodružstvá Toma Sawyera či Huckleberyho Finna? Hemingway považoval Twaina za otca modernej americkej prózy.

Hoci mal sotva základné vzdelanie, svojou bystrosťou a ostrým perom sa vypracoval na uznávaného novinára a spisovateľskú celebritu. Stretával sa s americkými prezidentmi a slávnymi vedcami ako Edison či Tesla (sám patentoval tri vynálezy).

Jeho dobrodružný život bol plný úspechov, ale aj pádov. Bol kormidelníkom na rieke Mississippi aj prospektorom počas zlatej horúčky; na prednáškovom turné precestoval celý svet; ako geniálny autor, ale zlý investor viackrát zbohatol a zbankrotoval; jeho posledné roky poznačila osobná tragédia, keď mu zomrela žena a dve dcéry.

O tom, že s riekou Mississippi bol osudovo spätý svojim životom aj dielom, svedčí legenda, podľa ktorej vznikol jeho pseudonym. Hlásením „mark twain" (dve siahy) sa označovala bezpečná hĺbka vody pre riečny parník.

Mark Twain bol prírodným úkazom podobne ako úkaz, ktorý symbolicky rámcoval jeho život. Keď sa v roku 1835 narodil ako Samuel Langhorne Clemens, okolo Zeme práve letela slávna Halleyho kométa, a keď v roku 1835 zomrel, zažiarila na nebi znovu.

Tvorba Marka Twaina oslovila spisovateľa Karola Horvátha, ktorý pre rozhlas zdramatizoval jeho poviedku Venuša (2004). V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Karol Machata, Ivan Šándor, Oľga Šalagová, Ivan Krivosudský a Helena Geregová.

Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

[text: Marek Puškáš, foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame