Po stopách zrodu českej národnej hudby - Josef Suk

Po stopách zrodu českej národnej hudby - Josef Suk

Poslucháči Rádia Devín si ešte možno pmätajú na program s názvom Capuccino. Cieľom bolo, poskytnúť väčší časový priestor na oddychové potešenie z počúvania krásnej hudby. Jednotlivé nahrávky v nasledujúcej „ochutnávke“ namiešal s veľkým citom redaktor Hanuš Domanský. Toto Capuccino bolo vysielané pred 12 rokmi v apríli 2004. Program nebol zahlasovaný, sólovky striedajú orchestrálne či koncertantné diela a úryvky z väčších celkov. Hudobný prúd tečie a tečie... Začneme oduševnenou klavírnou lyrikou Fryderyka Chopina, potom možno spoznáte nemeckých aj severských romantikov, pressburgského Hummela a na záver zaznie lesklý tón trúbky... 

V nasledujúcom bloku si pripomenieme reláciu z roku 1974, ktorá vznikla k 100. výročiu narodenia českého romantika Josefa Suka. Je považovaný za  jedného z najväčších predstaviteľov českej hudobnej kultúry. V hudobno-slovnom pásme Oľgy Odzganovej Po stopách zrodu českej národnej hudby - Josef Suk sa spojili spomienky ľudí, ktorí sa s ním stretli, spolupracovali, mali ho radi. Hneď v úvode sa Josef  Suk prihovára k deťom. V relácii prehovoril jeho priateľ jeho Karel Baling, jeden zo zakladateľov autorskej skladateľskej organizácie. Spomínať bude aj huslista Josef Suk, mladší  - vnuk skladateľa Josefa. Ako koncertný huslista často uvádzal diela svojho starého otca. Na Suka si ďalej spomínajú aj Dagmar Šetlíková a muzikológ Václav Holzknecht.     

Fíčer Víťazoslava Kubičku Skladateľ, dielo, interpret, ktorý získal 3. cenu na medzinárodnej súťaži Prix Musical de radio Brno 1989, bol realizovaný v Elektroakustickom štúdiu v Bratislave. Hlavným protagonistom bol skladateľ Ilja Zeljenka a jeho názory na originalitu v umení. Originálne myslenie je človeku dané, ale niekedy ľudia z rôznych príčin potláčajú originalitu. Je známe, že najväčšie diela z minulosti boli vždy originálne. Originalita zvnútra človeka sa prejavuje v myslení, postojoch, názoroch. V relácii je použitá elektronická tvorba Ilju  Zeljenku a Víťazoslava Kubičku. Básne Milana Rúfusa recitoval Karol Machata. Na relácii spolupracovali významní zvukoví majstri z bratislavského Elektroakustického štúdia Ján Janík a Ernest  Walzel.    
                                                  
Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová. 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame