Hana Urbancová: Hudba a sen

Hana Urbancová: Hudba a sen

V prvej časti hudobného bloku Rádia Pyramída načrieme do zaujímavej témy spojenej so svetom detí - uspávanky a ich rôzne zdroje v umeleckej tvorbe. Autorka relácie Hudba a sen (1997) Hana Urbancová skúma vplyv hudby na človeka a magickú silu hudby v starých kultúrach, obradoch a folklórnych praktikách, spojených so spevom pri uspávaní dieťaťa. Súčasťou relácie bude detský folklór, obradové spevy a ukážky udržiavania obradových prvkov. Uspávanka ako zdroj citového vzťahu medzi matkou a dieťaťom sa dostala aj do tvorby mnohých skladateľov a anonymných autorov.

Obzvlášť príťažlivý je žáner vianočných uspávaniek a inštrumentálne uspávanky ako dobová módna záležitosť, napr. klavírne uspávanky Debussyho, Janáčka, Stravinského, Bartóka, Suchoňa, či Gershwina.

Autorom cyklickej hudobno-slovnej relácie Spevom k srdcu (2001) bol zbormajster a dirigent Vladimír Slujka. Hlavným cieľom tohto cyklu bolo v rozhlasovom vysielaní propagovať zborovú tvorbu skladateľov európskych hudobných štýlov. Témou relácie bola zborová tvorba skladateľov renesancie a baroka (Palestrina, Di Lasso, Monteverdi, Bach). Účinkovať budú české a slovenské spevácke zbory. Na relácii spolupracoval zvukový majster František Bombík, moderátorom je Ján Valentík.

V roku 1956 skomponoval Ján Zimmer predohru venovanú Ľudovítovi Štúrovi. Symfonická báseň s recitáciou na poéziu Ľudovíta Štúra, op.26 Pamiatke Ľudovíta Štúra zaznie v podaní Symfonického orchestra Československého rozhlasu Bratislava pod taktovkou Bystríka Režuchu, recituje Ján Rybárik (1968). 16.mája sme si pripomenuli 90. výročie narodenia Jána Zimmera (1926, Ružomberok).

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame