Etela Čárska: Varšava, mesto festivalov

Etela Čárska: Varšava, mesto festivalov

Varšava bola dlhé desaťročia oázou hudobnej slobody a významných koncertných produkcií, najmä hudby 20.storočia. Na Varšavskú hudobnú jeseň sa v minulosti chodievalo ako do chrámu na omše. Nie náhodou vám dianie z tohto festivalu priblížime hudobno-slovnou reláciou z cyklu Dialógy s hudbou (2007). Zároveň si tak môžeme pripomenúť fakt, že Symfonický orchester Slovenského rozhlasu tam naposledy hral v septembri 2005 na otváracom koncerte 48. ročníka.

Muzikologička a rozhlasová hudobná redaktorka Etela Čárska bola častým hosťom tohto významného medzinárodného hudobného festivalu. Identitu Varšavskej jesene si teraz v polovici októbra pripomenieme programom Varšava, mesto festivalov. Účinkuje autorka Etela Čárska a Peter Kolník. Redakčne pripravila Melánia Puškášová, zvuková spolupráca Marta Pelikánová.

V nasledujúcej relácii si pripomenieme zborovú tvorbu významných velikánov českej národnej hudby. Zbory zakladateľa českej národnej hudby Bedřicha Smetanu a moravského génia Leoša Janáčka sa dostali pod drobnohľad významného znalca a zbormajstra Vladimíra Slujku. Autor sa zameral na význam zborovej tvorby a kolektívneho vokálneho umenia v 19. storočí. Časť z cyklu Spevom k srdcu s podnázvom Zbory Bedřicha Smetanu a Leoša Janáčka mala premiéru 19.5.2001.

Na záver bloku klasickej hudby sme si nechali oddychové hudobno-slovné pásmo, ktoré niekoľko rokov vo vysielaní Rádia Devín plnilo funkciu krátkej hudobnej encyklopédie. Z cyklu Hudba ako ju nepoznáte sme vybrali reláciu Melánie Puškášovej o hudobnej forme - barkarola.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame