S úsmevom a šarmom - Gizela Veclová

S úsmevom a šarmom - Gizela Veclová

Štúdio Košice si v roku 2017 pripomína 90. výročie začiatku rozhlasového vysielania. V spolupráci s Hanou Rodovou-Kolbašskou vyberáme z relácií dlhoročnej redaktorky košickej hudobnej redakcie Lýdie Urbančíkovej. Hudobno-slovné pásmo S úsmevom a šarmom (2001) predstavuje významnú opernú, operetnú a muzikálovú speváčku a herečku Gizelu Veclovú. Bola zakladajúcou členkou Východoslovenského národného divadla v Košiciach.

Rozhovor s bratislavskou rodáčkou pripravil autor František Gomolčák k jej životnému jubileu. Ako 5-ročná sa Gizela dostala do domu župana a hudobného skladateľa doktora Emanuela Maršíka na Palisádach. Tam stretla hudobného skladateľa a riaditeľ Opery Národného divadla Oskara Nedbala. Práve s jeho operetou Poľská krv neskôr Gizela v postave Heleny Zerembovej o necelé dve desaťročia otvorí operu Východoslovenského národného divadla v Košiciach.

Ďalší hudobný profil je venovaný tiež významnej osobnosti slovenskej opernej scény. Polhodinový rozhovor so sopranistkou Máriou Kišonovou-Hubovou sa zameriava na jej začiatky. Reláciu Z mojej mladosti z cyklu Rádio mladých poslucháčov redakčne pripravil František Valábek v roku 1970.

Významná sólistka opery SND zaspieva mladým poslucháčom pieseň Mikuláša Schneidera-Trnavského, zaspomína si na detstvo, oslavy a hry v Zohore a v Modre. Jej otec bol učiteľ, vytvoril zbor, dychovku, s ktorou často vystupovali v nedeľnej škole pre dospelých. Do triedy chodila spolu s Deziderom Kardošom. Študovala na gymnáziu v Bratislave a po ukončení pedagogickej akadémie sa stala učiteľkou. Operný spev študovala v Bratislave a vo Viedni.

Profil opernej speváčky Márie Kišonovej-Hubovej doplníme Kavatínou z 2. dejstva opery Figarova svadba od Wolfganga Amadea Mozarta, kde ju sprevádza Symfonický orchester Československého rozhlasu v Bratislave pod taktovkou Tibora Freša. Nahrávka je z roku 1971.

Na záver hudobného bloku na Rádiu Pyramída odvysielame časť z cyklu Hudba na šiestu (2005), v ktorom autor Ján Dúbravský pripravoval zaujímavé pohľady do problematiky filmovej hudby. Tentoraz si môžete vypočuť ukážky hudby z českého filmu z predvojnového obdobia.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame