Ars musica - Tibor Andrašovan

Ars musica - Tibor Andrašovan

Tohto roku si pripomíname storočnicu narodenia Tibora Andrašovana. Bol obdarený mimoriadnu muzikalitou. Komponoval orchestrálne diela, opery, operety, balety, upravoval slovenské ľudové piesne, písal hudbu pre folklórne telesá, zborové kompozície a filmovú hudbu. Rok pred jeho úmrtím v roku 2000 s ním nahral rozhovor banskobystrický hudobný redaktor Ľuboš Kovačech. Materiál neskôr použil v relácii Ars musica. Vypočuť si môžete 1. časť spomienkovej debaty.

Keďže sa končí školský rok, načrieme do vzdelávacích programov pre deti a mládež. Skladateľ Juraj Hatrík, ktorý je známy ako vynikajúci hudobný pedagóg, nahral pre rozhlas viaceré relácie, kde sa predviefol ako brilantný učiteľ hudby, ako muzikant, ktorý vie o hudbe rozprávať a vhodne ju vysvetliť mladému poslucháčovi. Časť z cyklu Hudobná stavebnica nesie názov Rampa (1982). Pripravili zvukový majster Ľuboš Klásek a redaktorka Dana Nezvedová. Účinkovali žiaci ĽŠU a konzervatória v Bratislave.

Hudobná redaktorka Viera Režuchová pripravila v roku 1989 do prestávky priameho prenosu koncertu SOČR rozhovor s významným českým dirigentom Otakarom Trhlíkom. Bol šéfdirigentom SOČR v rokoch 1962-1968. Práve on obnovil tradíciu verejných koncertov a hosťovanie v zahraničí. V rozhovore si zaspomína na príchod do rozhlasového orchestra v Bratislave, na svoj prvý koncert v roku 1965 v Taliansku a tiež na svoju pedagogickú činnosť.

Hudobný blok na Rádiu Pyramída ukončíme suitou Georgesa Bizeta Arlesanka zo scénickej hudby k rovnomennej hre Alphonsa Daudeta. Symfonický orchester Československého rozhlasu v Bratislave v roku 1968 dirigoval Otakar Trhlík.

Blok klasickej hudby pripravuje redaktorka Melánia Puškášová.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame