Peter Štrelinger: Veľká vlaková lúpež

Peter Štrelinger: Veľká vlaková lúpež
Spisovateľ a novinár Peter Štrelinger oslávi 20. apríla 70. narodeniny. Začal literárnou publicistikou a neskôr upriamil svoj záujem na literárnu biografistiku. Vydal biografické miniatúry Kto proti osudu, novelu o Martinovi Kukučínovi Láska a smrť, životopisnú prózu o Hviezdoslavovi Spútaný Prometeus, poviedky a novely Od rána bláznivý deň, Zbožňujem svojho šéfa, Psia demokracia a román Salakúzy. Pracoval vo viacerých kultúrnych inštitúciách, denníkoch i  časopisoch a istý čas aj v Slovenskom rozhlase. V roku 2002 pripravil fíčer Veľká vlaková lúpež, kde sa prejavil ako odvážny investigatívny novinár, ktorého od vyšetrovania neodradili vyhrážky podsvetia ani polície.  
 
Katarína Kolníková pôsobila v Radošinskom naivnom divadle od roku 1971 a stala sa jeho nezabudnuteľnou ikonou. Účinkovala takmer vo všetkých inscenáciách Stanislava Štepku. Priniesla na javisko čaro jednoduchého, ale pritom vnútorne bohatého človeka. Vydávala zrozumiteľné svedectvo človečine v človeku. Najväčšiu popularitu si získala ako Stará matka v Človečine a Kuchárka v Pavilóne B. V týchto dňoch by oslávila 95. narodeniny a my si jej neopakovateľnú osobnosť i herecké umenie pripomenieme v Portréte (1986).        
                               
Belo Kapolka - horolezec, nosič, chatár, lyžiar, člen Horskej služby, no predovšetkým spisovateľ. Asi si mnohí pamätáte na jeho najznámejšie dielo Mesiac nad Prostredným hrotom, ktoré bolo sfilmované ako televízny seriál Chlapec a pes. Belo tragicky zahynul na Hrebienku. Pracoval ako vedúci chatár vo Vysokých Tatrách na Rysoch, Solisku, Zbojníckej a naposledy dlhé roky na Téryho chate, čo dnes pripomína turistický chodník nesúci jeho meno.

Po Kapolkovom chodníku sa vybrali v roku 1999 na Téryho chatu traja spisovatelia – Dušan Mikolaj, Peter Holka a Jozef Čertík. Vynášali na chatu pamätnú tabuľu. Básnik a redaktor Slovenského rozhlasu Jozef Čertík je autorom reportáže z tohto bohumilého podujatia - Pamätná tabuľa Belovi Kapolkovi.    
      
Jozef Adamovič by v týchto aprílových dňoch oslávil svoje 77. narodeniny. Bol hercom Slovenského národného divadla, šéfom činohry Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, šéfom košického divadla Romathan, zakladateľom a vedúcim katedry herectva a réžie a prodekanom Fakulty dramatických umení v Banskej Bystrici. V divadle stvárnil vyše 60 postáv a na jeho hereckom konte je 120 televíznych inscenácií, seriálov a filmových projektov filmových štúdií Koliba a Barrandov. Viac sa o tejto hereckej osobnosti dozviete z rozhovoru, ktorý pripravila v roku 2004 redaktorka Hana Beranová v Zrkadlení.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame