Ivan Lehotský: Sila vôle

Ivan Lehotský: Sila vôle

Dušan Samuel Jurkovič je považovaný za zakladateľa modernej slovenskej architektúry. Dielo, ktoré vytvoril, ostávalo dlho mimo záujmu ortodoxnej moderny. Trvalo desaťročia, kým sa podarilo charakterizovať ho v celej jeho šírke a rozmanitosti. Vytvoril veľmi osobitý, národný štýl, ovplyvnený ľudovou architektúrou. Svoje videnie rozvíjal smerom k novej architektúre, ktorá rozumie človeku a prostrediu, v ktorom žije. Podrobnejšie nám túto významnú osobnosť, pri príležitosti 148. rokov od jeho narodenia, predstaví Jozef Leikert v Galérii slávnych.

Samo Bohdan Hroboň (1820 - 1894) bol jazykovedec a básnik, predstaviteľ mesianistickej línie slovenského romantizmu. Usiloval sa vytvoriť nový básnický jazyk „všeslovenčiny slavianskej" na základe spoločných indoeurópskych základov slovanských jazykov. Veril, že pôvodná sila prirodzenej všeslovanskej reči, môže pomocou svojich vnútorných zdrojov „všereči človečenskej" pretvoriť svet.

Hroboň vytvára mesianistickú poetiku, založenú jednak na špecifickom básnickom jazyku a na poetickej vízii slovanského sveta. Jeho predstavy sa nezhodujú so Štúrovým postulátom o slovenskom romantizme. V Hroboňovej poézii je v zárodočnej podobe veľa z toho, čo sa uplatnilo v modernej poézii 20. storočia. V predstihu uskutočnil jeden z cieľov svetového symbolizmu - vytvoril vlastný básnický jazyk na pozadí prirodzeného jazyka. Jeho poézia spĺňa ciele takzvanej absolútnej alebo totálnej poézie.

V týchto dňoch si pripomíname 196. výročie narodenia tejto významnej osobnosti našej literatúry. Pripomeňme si jeho pohnutý život a doteraz nedocenené dielo v rozhlasovom pásme Jozefa Repka Podobizne (2000).

1. júla uplynulo 45 rokov od významnej športovej udalosti - slovenskí horolezci stáli prvý raz na vrchole osemtisícovky. Ivan Fiala a Michal Orolín vystúpili klasickou cestou zo severu na Nanga Parbat. Expedícia pod vedením Ivana Gálfyho takmer mesiac pre sneženie nemôže pokračovať vo výstupe. Až 6. júla konečne prestáva snežiť. Vrcholovému družstvu sa podarí vystúpiť až do výšky 7600 metrov, kde postavia malý stan. Spacie vaky so sebou nebrali, noc prečkajú v páperových bundách.

O šiestej ráno vyrážajú k vrcholu. Jeden zo štvorice prehodnotí svoje sily a vracia sa nadol. Trojica zdoláva ďalšie úseky pomocou lán. Ďalší terén sa zdá byť ľahší. Laná nechávajú na hrebeni a pokračujú. Zrazu sa pred nimi zjaví ďalší skalný výšvih. Obísť sa nedá a bez lán to nepôjde. Kto po ne pôjde? Ivan Fiala sa na nevďačnú rolu podujme sám...

Ivan Fiala sa v tých dňoch dožíva 85. rokov. Pri tejto príležitosti uvádzame rozhlasové pásmo Ivana Lehotského Sila vôle, v ktorom Ivan Fiala spolu s Ivanom Gálfym, Jozefom Psotkom a Františkom Kellem v roku 1995 hovoria o sile vôle.

V týchto dňoch si pripomíname 72. výročie SNP. V umelecko-dokumentárnom pásme Emila Benčíka o bojoch Nitrianskej partizánskej brigády v Tríbečských horách vystupujú partizáni a partizánski velitelia Pavol Mesiarik, Ján Husák, Ondrej Jonis, Mitka Placharov, Pavla Malučenková, Nina Mereckaja, Alexander Sviatogorov-Zorič, František Hagara, Anna Hriňová, Ján Mlynek, Nikolaj Lavrik-Putilov a občania Zlatna Helena Košútová a Júlia Benčíková. Relácia Partizánskym chodníkom mala premiéru v roku 2000.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame