Pavel Dvořák: Pieseň o Modrom kameni

Pavel Dvořák: Pieseň o Modrom kameni

V týchto dňoch oslavuje 80. narodeniny historik, publicista a spisovateľ Pavel Dvořák. Významnou mierou sa zaslúžil o popularizáciu slovenských dejín a prezentáciu historického diania na konkrétnych ľudských osudoch a dramatických udalostiach. Pre jeho tvorbu je charakteristické, že zložitú a dávno zabudnutú sféru našich najstarších dejín približuje ľahko a pre čitateľa príťažlivo. O svojich inšpiračných zdrojoch povedal:

Niekedy mi dejiny pripadajú ako reťaz. Odkiaľsi sa vynorí zdanlivo osamotené ohnivko, no stačí potiahnuť a za ním sa objaví druhé, tretie a bezpočet ďalších. Niekedy však treba ťahať veľmi trpezlivo, úporne, namáhavo, vracať sa nazad na križovatky, ak nastúpená cesta neviedla k cieľu, hľadať pretrhnuté články, nadpájať ich, nadväzovať. Napokon zistíme, že dejiny sa neponášajú na reťaz, ale skôr na železnú sieť alebo rozkonárený strom."

Pavel Dvořák je aj autorom literárnych predlôh k televíznym a rozhlasovým umelecko-náučným reláciám z najstarších období histórie nášho územia a mnohých publicistických seriálov z dejín Slovenska. V rokoch 1992 - 1997 pripravoval pre rozhlas cyklus Príbehy z vitrín. Do dnešného výberu sme zaradili časť z roku 1995, ktorú autor nazval Pieseň o Modrom kameni. Účinkujú: Pavel Dvořák a Ladislav Chudík. Réžia Milena Lukáčová. Redakčne pripravil Ján Bábik.

Herečka Emília Vášáryová, ktorý v týchto dňoch oslavuje polookrúhle narodeniny, v jednom z mnohých rozhovorov pre českú tlač dostala impertinentnú otázku: „Kedy pociťuje herečka potrebu odísť do dôchodku." Neurazila sa, odpovedala: „Asi keď príde ťažká choroba, človek stratí hlas alebo vás sklame telo. To sa môže stať kdekoľvek, to nie je limitované vekom. Ale najdôležitejšie, samozrejme, je, aby slúžila pamäť." A ešte dodala: „Nič takého som si zatiaľ neurčila. Človek na staré kolená blbne. Mám však okolo seba toľko milých ľudí, ktorí mi hádam dokážu povedať: Tak dosť!" Dúfame, že sa nik taký nenájde. Emília Vášáryová bola pred desiatimi rokmi hostkou v relácii Emila Benčíka Sólo pre..., ktorú moderoval Marián Grebáč.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame