Jana Grajciarová: Juraj Jánošík a Robin Hood

Jana Grajciarová: Juraj Jánošík a Robin Hood

V tomto roku si pripomíname 60. výročie začiatku pravidelného rozhlasového vysielania z Banskej Bystrice. Z bohatej produkcie banskobystrického rozhlasového štúdia vybrala Marcela Čížová reláciu Jany Grajciarovej Juraj Jánošík a Robin Hood (2008) z cyklu Európskou cestou necestou. Autorka sa vybrala do rodiska nášho národného hrdinu, ale aj do Sherwoodskeho lesa a Múzea Robina Hooda. Jánošík je podľa Britov karpatský Robin Hood. Ale na rozdiel od Robina Hooda, s ktorým ho často porovnávajú, Jánošík skutočne existoval.

V týchto dňoch oslávi 80. narodeniny spisovateľ, novinár, textár, básnik, autor rozhlasových, televíznych i divadelných hier a brilantný aforista Tomáš Janovic. Má vzácny dar vidieť veci v iných súvislostiach a okoreniť ich. Je to paradoxne melancholický humorista a veselý básnik. Jeho okrúhle jubileum si pripomenieme reláciou Básnik Tomáš Janovic sám doma so svojou poéziou (1995). Pripravila Jana Hevešiová.

Významné životné jubileum oslavuje tiež herečka Božidara Turzonovová. Je výraznou predstaviteľkou analytického herectva a jednou z najvyhranenejších osobností svojej hereckej generácie. Dnes ju najviac mrzí, že „slovo umelecké znie už ako anachronizmus, pretože umelecké nepatrí do výrobnej sféry. Z marketingového a manažérskeho hľadiska je to niečo obťažujúce." Našu poprednú hereckú osobnosť, ktorú nedávno prijali do Siene slávy, predstavil Emil Benčík v cykle Ľudia, fakty, udalosti (2002).

Ďalším jubilantom (70) je slovenský politik a bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky František Mikloško. Patril k organizátorom tzv. Sviečkovej manifestácie (1988), významnej verejnej manifestácie veriacich za náboženskú a občiansku slobodu. V novembri 1989 sa stal členom VPN, v roku 1992 KDH. V roku 2005 ho Boris Filan pozval do Pálenice.

V týchto dňoch si pripomíname 176. výročie narodenia historika a archivára Pavla Križka. Zakladateľskú osobnosť slovenskej archivistiky, zakladajúceho člena a funkcionára Matice slovenskej a tiež Muzeálnej slovenskej spoločnosti nám priblíži redaktor Michal Herzog v Historickom kalendári.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame