O tom ako bolo, keď... Andrej Leňo

O tom ako bolo, keď... Andrej Leňo

Pri príležitosti 90. výročia začiatku rozhlasového vysielania z Košíc sme opäť načreli do histórie košického rozhlasového štúdia, kde v 50. a 60. rokoch pôsobil publicista, spisovateľ, prekladateľ, spoluzakladateľ najpopulárnejšieho zábavníka Maratón - Andrej Leňo.

Rodák z Prahy začal v košickom rozhlase pracovať ako redaktor literárno-dramatickej redakcie, a v roku 1960 sa stal vedúcim redaktorom tejto redakcie. V januári 1966 stál pri zrode zábavného týždenníka Maratón, ktorý sa vysielal vyše štyridsať rokov. Do tejto legendárnej rozhlasovej relácie pravidelne autorsky prispieval. V roku 1970 musel opustiť rady rozhlasových pracovníkov kvôli svojmu postoju k augustovým udalostiam v roku 1968. Po roku 1989 sa však ako autor do rozhlasu symbolicky vrátil.

O tom ako bolo, keď... tak nazvala reláciu o významnom rozhlasovom tvorcovi Andrejovi Leňovi redaktorka Hana Rodová-Kolbašská. Program vznikol v roku 2005 ako súčasť cyklu KORA - Kultúrne osobnosti rozhlasového archívu.

Ján Bábik patrí medzi významných a plodných rozhlasových tvorcov, a je naším bývalým kolegom. V rokoch 1979 - 2003 pracoval v Slovenskom rozhlase ako redaktor literárnej redakcie a po roku 1995 ako vedúci redakcie umelecko-dokumentárnej publicistiky. Pripravil okolo dvestopäťdesiat literárnych a dramatických pásiem, dramatizácií z diel slovenskej i svetovej literatúry, životopisných hier o osobnostiach kultúry a dejín.

Je autorom štvordielneho cyklu rozhlasových dokumentov Múzy za mrežami o osudoch slovenských spisovateľov, ktorí boli väznení v 50. rokoch 20. storočia. Toto temné obdobie nie je v slovenskej literatúre a histórii dostatočne preskúmané. Ján Bábik o príprave tohto cyklu povedal:

Snažil som sa vytiahnuť neznáme fakty o perzekúciách slovenských spisovateľov v päťdesiatych rokoch. Začal som hľadať v prácach o konkrétnych spisovateľoch (Ivan Horváth, Ivan Stodola, Jozef Kútnik Šmálov, Ladislav Hanus, Paľo Bohuš), ale samozrejme musel som vedieť, ktorí boli väznení a mať ich zoznam. Záslužnú prácu urobil v súčasnosti Ján Čomaj, ktorý vo svojich reportážach priblížil osudy encyklopedistov, tvorcov Príručného encyklopedického slovníka - Alexandra Hirnera, Františka Oktavca, Jozefa Telgárskeho a Eduarda Tvarožka - odsúdených v roku 1959 na dlhoročné tresty. Chýba však štúdia, ktorá by komplexne spracovávala problematiku väznených spisovateľov."

Za prvú časť cyklu Múzy za mrežami (2010) získal Ján Bábik hlavnú cenu na rozhlasovom festivale Prix Bohemia, Novinársku cenu Nadácie otvorenej spoločnosti a Hlavnú cenu Literárneho fondu. V umelecko-dokumentárnom pásme okrem autora účinkujú: Dušan Jamrich, Vladimír Minarovič a Miroslav Trnavský. Réžiu mala Táňa Tadlánková.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame