Neodolateľná chuť moci - o diele Ladislava Mňačka

Neodolateľná chuť moci - o diele Ladislava Mňačka

Nedávno sme si pripomenuli 5. výročie úmrtia jedného z najvýznamnejších rozhlasových tvorcov a organizátorov rozhlasového vysielania - publicistu, redaktora, nositeľa Zlatého mikrofónu, víťaza viacerých rozhlasových žatiev - Ernesta Weidlera.

Jeho obľúbeným žánrom bol fíčer, teda umeleckou formou spracovaný dokument s príťažlivou štruktúrou. Túto formu využil Weidler natoľko, že sa stal zakladajúcim predstaviteľom tohto žánru u nás. Výber zaujímavých a neošúchaných tém, ktoré prinášali napätie, pretavil do diel, ktoré sa považujú za prototypy fíčera u nás.

Okrem toho pripravoval mnohé rozhlasové profily významných osobností nášho kultúrneho života. Jeho relácia Neodolateľná chuť moci približuje dielo „zúrivého reportéra" a odvážneho spisovateľa Ladislava Mňačka. Aj on ako mnohí slovenskí spisovatelia spočiatku podľahol zvodom komunizmu a prispel k jeho oslave. Zároveň však pochopil svoj životný omyl a vo svojej ďalšej tvorbe sa zameral na kritiku zneužívania moci a jej totalitných predstaviteľov.

Definitívne sa Mňačko vyrovnal s komunistickou ideou premeny sveta po okupácii Československej republiky vojskami Varšavskej zmluvy, v knihe Siedma noc. V nej kriticky skúma spoločenskú a politickú tvár socializmu, ako ho zažil a pomáhal upevňovať ako novinár a spisovateľ od roku 1945. Otvorene si priznáva svoje chyby a omyly a ospravedlňuje sa za ne. V rozhlasovej eseji Ernesta Weidlera z roku 2003 okrem autora účinkujú Peter Vilhan, Igor Šudík, Vladimír Bálint a Jozef Úradník. Réžiu mala Hana Makovická.

V publicistickom bloku si môžete tiež vypočuť fíčer Juraja Gembického a Hany Rodovej o cintorínoch, náhrobkoch a hroboch významných osobností Košíc. Autori ho nazvali Kráčajúc po hroboch predkov (viac v rubrike Tip na týždeň).

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Ján Bakala, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame