Nedožité 95. narodeniny choreografa a tanečníka Juraja Kubánku

Nedožité 95. narodeniny choreografa a tanečníka Juraja Kubánku

Pripomíname si nedožité 95. narodeniny choreografa a tanečníka Juraja Kubánku, ktorý zomrel 19. júla 2021. Základné prvky ľudového tanca spojil s novým moderným náhľadom na tanec a jeho vyjadrovacie možnosti. Zanechal výraznú stopu v histórii SĽUK-u a svojou tvorivou prácou prispel k rozvoju i popularizácií tradičnej kultúry Slovenska. V roku 2008 získal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.

Jeho tvorbu (vyše 250 tanečných diel) charakterizovali najmä štylizované tance z rôznych regiónov Slovenska (Terchová, Šariš, Myjava, Zemplín). Hudbu preňho komponovali Tibor Andrašovan a Svetozár Stračina.

Jeden z priekopníkov choreografie ľudového tanca na Slovensku hovorí:

Tanec je mojou celoživotnou náplňou. Práve preto, že pre mňa nebol a nie je len povolaním, ale mojou životnou láskou a záľubou, nepociťujem potrebu príliš veľa oddychovať. No človek pokiaľ vládze, mal by pracovať. Najmä pokiaľ ide o tvorbu, bola by škoda nerobiť."

V roku 1997 bol Juraj Kubánka hosťom redaktorky Hany Beranovej v relácii Zrkadlenie v pravidelnej rubrike Chcete sa pozhovárať?

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Martin Baumann, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame