Sólo pre Emila Fornaya - rozhovor s filmovým dokumentaristom a cestovateľom

Sólo pre Emila Fornaya - rozhovor s filmovým dokumentaristom a cestovateľom

Pripomíname si 80. nedožité narodeniny dokumentárneho režiséra, kameramana, cestovateľa a publicistu Emila Fornaya, ktorému patrí slovenské prvenstvo v navštívení všetkých kontinentov sveta.

Rodák zo Spišskej Novej Vsi sa v 16 rokoch stal najmladším študentom v histórii pražskej FAMU, keď ho v roku 1960 prijali na kameru. Ako asistent kamery spolupracoval na prelomovom filme Štefana Uhera Slnko v sieti, ako druhý kameraman asistoval pri filmoch Martina Ťapáka Živý bič a Rok na dedine.

V roku 1973 prešiel do Štúdia krátkeho filmu, kde sa venoval publicistickým a dokumentárnym filmom. Jeho najznámejším cestopisným filmom je Jagavá púť Lhoce Šar (1984). Emil Fornay vytvoril ako režisér, kameraman či scenárista vyše 300 titulov. Jeho filmografia bola tematicky veľmi rôznorodá - popri cestopisoch, umení, kultúre a športe sa venoval tiež medailónom a satire. Sám seba nazýva „filmárom paradoxov života."

Napísal autobiografické knihy Na všetkých kontinentoch (1999), Príbeh filmára (2005) a Jubilejný rok filmára (2008). Emil Fornay zomrel 2. novembra 2020. V otcových šľapajach sa vydala jedna z jeho troch dcér Mira Fornay, režisérka úspešných filmov Líštičky (2009) a Môj pes Killer (2013).

V roku 2007 privítal Emila Fornaya v rozhlasovom štúdiu redaktor Marián Grebáč, rozhovor sa vysielal v rámci cyklu Emila Benčíka Sólo pre...

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Slovenský filmový ústav]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame