Portréty: Eugen Gindl

Portréty: Eugen Gindl

Začiatkom februára si pripomenieme nedožité 80. narodeniny novinára, scenáristu a aktivistu Eugena Gindla. Po absolvovaní žurnalistiky na Univerzite Komenského v Bratislave pokračoval v štúdiu publicistiky a politológie v západnom Berlíne. Spolupracoval s ochrancami prírody a venoval sa dokumentárnej tvorbe.

Patril k šiestim redaktorom známeho samizdatu Bratislava nahlas, ktorý vyšiel 2. októbra 1987 a popisoval katastrofálny stav životného prostredia. Po Nežnej revolúcii v roku 1989 spoluzakladal hnutie Verejnosť proti násiliu a pôsobil ako šéfredaktor občianskych novín Verejnosť a Stredoeurópskych novín.

Ako reportér týždenníka Život sa venoval písaniu o prírode a horolezectve. Z tohto prostredia čerpala námet aj úspešná rozhlasová hra Vynes na horu svoj hrob, ktorú v roku 1977 napísal s Ondrejom Sliackym. V roku 1979 podľa nej režisér Jozef Zachar nakrútil film. Spolu so Sliackym napísal ďalšiu rozhlasovú hru Hĺbkový rekord, ktorá bola tiež sfilmovaná.

Je autorom scenárov k filmom Chuť vody, Celý svet nad hlavou, Právo na minulosť, Keď hviezdy boli červené, Návrat bocianov. V roku 2013 napísal pre SND divadelnú hru Karpatský thriller. Je autorom zbierky básní Piknik na Lietajúcom koberci a reportážnych kníh Čelom vzad, ozvena! a Zaživa v Tramtárii. Eugen Gindl zomrel 14. novembra 2021 v Bratislave.

V roku 2007 pozval Eugena Gindla pred rozhlasový mikrofón redaktor Robo Beňo, rozhovor bol odvysielaný v rámci cyklu Portréty.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Michal Svítok, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame