Pálenica Borisa Filana s legendou Slovana, Alexandrom Vencelom st.

Pálenica Borisa Filana s legendou Slovana, Alexandrom Vencelom st.

Futbalový brankár a tréner Alexander Vencel starší oslavuje okrúhle životné jubileum 80 rokov. Bol dlhoročnou brankárskou oporou Slovana Bratislava a československým futbalovým reprezentantom. Ako náhradník získal zlato na majstrovstvách Európy 1976.

Narodil sa v rumunskej obci Ilva Mare (Veľká Ilva), ale malý Alexander tam prežil len jeden mesiac. Ako spomína, jeho otca tam odvelili v roku 1943 ako výpravcu vlakov na strategicky najdôležitejšiu trať nemeckých vojsk, ktoré cez Maďarsko a Rumunsko smerovali do Ruska.

Svoju úspešnú futbalovú kariéru začal Alexander Vencel ako 14-ročný v bratislavskej Dimitrovke. Už o tri roky prišiel na Tehelné pole a v drese Slovana Bratislava strávil 15 rokov a odchytal 321 zápasov.

Brankárskemu majstrovstvu sa priúčal u legendárneho Viliama Schrojfa a po jeho odchode sa stal brankárskou jednotkou. Aj vďaka jeho brankárskemu umeniu sa Slovan stal trikrát majstrom Československa a v roku 1969, po víťazstve nad Barcelonou 3:2 v bazilejskom finále, získal Pohár víťazov pohárov.

Pokračovateľom brankárskej tradície rodiny Vencelovcov je aj jeho syn a vnuk, ktorí sa tiež volajú Alexander. Minulý rok v septembri si Alexandra Vencela staršieho pozval do svojej Pálenice Boris Filan.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame