Fíčer: Jedna krv, dve cesty. Nevšedný príbeh bratov Jozefa a Emila Schütza

Fíčer: Jedna krv, dve cesty. Nevšedný príbeh bratov Jozefa a Emila Schütza

V marci oslávi svoje 60. narodeniny operný a rozhlasový režisér, dramaturg, scenárista a pedagóg Pavol Smolík. V rokoch 1990 - 2010 pôsobil v súbore opery ako dramaturg, neskôr šéfdramaturg, riaditeľ a generálny riaditeľ SND. Režijne naštudoval vyše 50 operných, operetných a muzikálových inscenácií. Od roku 2012 bol pedagógom opernej réžie, opernej dramaturgie a operného štúdia na Hudobnej a tanečnej fakulte VŠMU. Okrem divadelnej práce vytvoril scenáre, réžie a hudobné dramaturgie k vyše 120 rozhlasovým projektom v RTVS.

Pavol Smolík je autorom mnohých rozhlasových umelecko-publicistických pásem. Autorsky a režijne sa podieľal na príprave známych cyklov: Vstali sme z popola, Po stopách pamäti, Úteky za železnú oponu.

V roku 2022 autorsky a režijne pripravil fíčer Jedna krv, dve cesty o bratoch Schützovcoch, ktorých životné púte sa diametrálne líšili.

Kým stredoškolského učiteľa Jozefa Schütza uvrhli jeho humánne postoje a udanie od kolegov do nacistického lágru, jeho bratovi Emilovi Schützovi (sólistovi opery SND) sa podarilo zachrániť v „zlatej klietke" slávy na doskách, ktoré znamenajú svet. Účinkujú: Boris Farkaš, Zuzana Kyzeková, Helena Jurasová, Milada Synková a Július Gyermek. Majstrom zvuku bol Peter Pištek.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: operaslovakia.sk]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame