Z prvej ruky: rozhovor s vydavateľom Kolomanom K. Bagalom

Z prvej ruky: rozhovor s vydavateľom Kolomanom K. Bagalom

Knižný vydavateľ a neúnavný propagátor slovenskej literatúry Koloman Kertész Bagala oslavuje šesťdesiatku. Vydavateľstvo, ktoré nesie jeho meno, má už vyše 30 rokov a na slovenský knižný trh prinieslo vyše 500 titulov. Kali, ako ho familiárne nazývajú priatelia, považuje vydávanie domácich autorov za svoje poslanie, a neodradili ho ani tri bankroty.

Po páde socializmu začal obchodovať s platňami a knihami. Najskôr ich predával len tak rozložené na deke v podchode. Neskôr si zriadil malú predajňu. Obchod s hudobninami sa spočiatku úspešne rozvíjal a za zisk z neho vydal prvú knihu. Obchod však po štyroch rokoch skrachoval.

Odvtedy sa venuje už len vydávaniu literatúry. Sám si vyberá rukopisy a zostavuje edičný plán. Postupne sa vydavateľstvo stalo známym, získavalo ceny za debut, prémie Literárneho fondu a iné ocenenia. Od roku 1996 každoročne vyhlasuje súťaž Poviedka, ktorá sa stala vstupnou bránou do literatúry pre mnohých, dnes už renomovaných autorov. Svoj čas venuje každému rukopisu:

Niekedy čítam krátku poviedku aj hodinu, proste neodložím dielo, kým nemám istotu, že mám k nemu adekvátne poznámky. Renomovaných autorov čítam tiež pomaly, ale tu sa naopak učím, teším a skúmam, prečo text považujem za dokonalý. Literatúra je proste môj svet."

Viac Koloman Kertész Bagala prezradí v rozhovore, ktorý v roku 2012 nahral redaktor Róbert Beňo do relácie Z prvej ruky.

Blok publicistiky pripravuje redaktor Marián Grebáč.

[foto: Jakub Kotian, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame