Karol Machata uvádza...

Karol Machata uvádza...

V utorok 3. mája navždy odišiel hádam najväčší rozhlasový hlas, ktorý kedy zaznel v slovenskom éteri. Vo veku 88 rokov nás navždy opustil herec a dlhoročný člen činohry Slovenského národného divadla Karol Machata.

Bol výrazným predstaviteľom slovenského moderného herectva, ktorý silou svojej hereckej individuality a nevšednou mierou talentu patril takmer päťdesiat rokov (1949 - 1998) k popredným protagonistom činohry Slovenského národného divadla. Prvé úlohy stvárnil na divadelných doskách v Martine. Predstavil sa v inscenácii Sládkovičovej Maríny (1948), v Atentáte (postava člena skupiny atentátnikov na Heydricha, 1949), zahral si postavu Fortinbrasa v Shakespearovom Hamletovi (1950). Jeho titulné postavy Geľa Sebechlebského (1952) a Jánošíka (1953) zožali prenikavý úspech.

Za významné zásluhy v oblasti divadelnej, filmovej a rozhlasovej tvorby mu prezident v roku 2003 udelil štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy. V roku 2005 si prevzal cenu Tatrabanky za umenie a v roku 2008 získal cenu OTO a bol uvedený do Siene slávy.

Karola Machatu si pripomenieme tiež vo vysielaní rádia Pyramída. Jeho vklad do rozhlasového archívu bol mimoriadny a my sme z neho pre poslucháčov vybrali relácie Karol Machata uvádza a Poézia moja láska.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame