Mojmír Groll: A slovo vzklíčilo

Mojmír Groll: A slovo vzklíčilo

Mojmír Groll je ako scenárista činný najmä v rozhlase. Na jeho tvorivom konte je tucet kabaretných hier, humoristicko-satirických pásiem a dvadsať rozhlasových hier. Viaceré z nich boli ocenené v literárny súťažiach rozhlasu a Literárnym fondom. V doslove knižného vydania textov jeho troch rozhlasových hier píše:

„Často som chodil na herecké skúšky pred nahrávaním a s napätím sledoval, ako sa interpreti zmocňujú mojich viet, ako hľadajú ich zmysel a podľa neho im dávajú správny výraz. Skrátka, ako slovo klíči do pôsobivého tvaru. Možno táto skúsenosť ma priviedla k tomu, že som jednu svoju hru nazval A slovo vzklíčilo. Je to jedna replika z hry, ktorú som vložil do úst Gorazda. Gorazd po smrti svojho učiteľa Metoda, vidiac ako sa nemecký biskup Viching usiluje zničiť dielo svätého Metoda, prorokuje márnosť takej snahy. Zasiate slovienske slovo vzklíčilo, ľud ho prijal a už sa nedá vykoreniť."

Začiatkom júla si pripomíname sviatok svätého Cyrila a Metoda. Dramatik Mojmír Groll v rozhlasovej hre A slovo vzklíčilo vytvoril príbeh o Metodovi, o vyhnaní, o osude jeho žiakov. Hoci sa dielo opiera o historické zdroje, je výsostne súčasné svojim odkazom:

„Každý národ sa má rozvíjať na základe svojej prirodzenosti, nie na základe nejakých univerzálnych vzorov. A len potom, rozkvitnúc vlastným kvetom, vydajúc vlastné plody, ktoré obohatia univerzálny duchovný svet, môžu prejaviť vôľu žiť s inými v spoločnom dome ako rovný s rovným."

Hru v roku 1998 naštudoval a nahral režisér Igor Hrabinský. Účinkujú: Eduard Vítek, Emil Horváth, Leopold Haverl, Peter Bzdúch, Ján Mistrík, Igor Čilík, Dušan Tarageľ, Ľuboš Kostelný, Soňa Ulická, Helena Geregová, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič a ďalší.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame