Ján Bábik: Zradení povstalci

Ján Bábik: Zradení povstalci

Na Rádiu Pyramída si pripomíname 73. výročie najvýznamnejšej udalosti našich novodobých dejín - Slovenské národné povstanie. Mnohí súhlasia s takým hodnotením, iní sú zasa proti. Iróniou osudu je však skutočnosť, že komunistický režim, ktorý povstanie priam velebil, sa po prevzatí moci vŕšil na jeho hrdinoch.

Po komunistickom prevrate vo februári 1948 bolo veľa účastníkov SNP perzekvovaných, mnohí boli uväznení a niekoľkí aj popravení. Jedným z postihnutých bol aj štábny kapitán Gustáv Neštiak, odsúdený v roku 1955 na 19 rokov. Túto neznámu a tragickú stránku povojnových osudov účastníkov SNP sa rozhodol jeho vnuk, rozhlasový dokumentarista Ján Bábik, priblížiť prostredníctvom jeho denníka, spomienok i zvukových dokumentov.

Autor sa zaoberá aj osudmi ďalších povstaleckých dôstojníkov v 50. rokoch - Alexandra Kordu (odsúdený na doživotie, zomrel vo väzení), Andreja Petraška (odsúdený na sedem rokov), Michala Širicu (odsúdený na štyri roky), bratov Veselovcov, Milana (odsúdený na 16 rokov, po odvolaní na 22 rokov), Miloša (po roku 1948 prepustený z armády a celý život perzekvovaný) a Mirka (musel emigrovať) - jeho osud je veľkou iróniou. Mirko Vesel musel utiecť zo štátu za slobodu, ktorého bojoval a hľadať azyl v Nemecku, v štáte, proti ktorému bojoval.

Relácia Zradení povstalci - Armáda (2014) je prvou časťou voľného rozhlasového dokumentárneho cyklu o povojnovom prenasledovaní protifašistických bojovníkov. Autor Ján Bábik za ňu získal hlavnú cenu Literárneho fondu v kategórii rozhlasová publicistika.

[text: Marián Grebáč, foto: TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame