Emil Benčík: Posledný deň vojny, prvý deň mieru

Emil Benčík: Posledný deň vojny, prvý deň mieru

Pred 73. rokmi, 8. mája, o 23. hodine a 1 minúte sa podpísaním aktu o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka skončila vojna v Európe. 9. mája 1945 bol prvý deň mieru. Predchádzalo mu 2076 dní vojny. Zabíjania, ničenia, utrpenia. Vojna pohltila vyše 50 miliónov ľudských životov. Zanechala po sebe obrovskú skazu - zničené mestá, príbytky, spustošenú krajinu. Hitlerovské Nemecko bolo porazené, zločinné ideológie nacizmus a fašizmus odsúdené a zavrhnuté. Spojenci antihitlerovskej koalície oslavovali víťazstvo.

Pripomeňme si 73. výročie porážky fašizmu dvojdielnym fíčrom Emila Benčíka Posledný deň vojny, prvý deň mieru (1995). V réžii Igora Hrabinského účinkujú: Darina Vašíčková, Jozef Šimonovič, Ivan Laca a Vladimír Minarovič. Autor o svojej relácii napísal:

Mojím zámerom bolo pripomenúť si túto historickú udalosť formou dokumentárneho pásma s použitím autentických zvukových dokumentov, reportážnych nahrávok z bojov na frontoch, záznamov výpovedí osobností, ktoré zohrali v tejto vojne významnú úlohu a zachovali sa vo zvukovom archíve Slovenského rozhlasu. Hlasy a prejavy predstaviteľov porazených i víťazov: Hitlera, Göringa, Goebelsa, Dönitza, Hessa, Keitla, Paulusa na jednej strane a Churchilla, Stalina, De Gaullea, maršalov a generálov víťazných armád na druhej strane. Mikrofón vojnového reportéra nám sprostredkuje naživo aj akt podpísania kapitulácie nemeckých armád v Berlíne. Okrem toho, že sú autentickým a hodnoverným svedectvom o historických dejoch, udalostiach a osobnostiach, evokujú aj atmosféru tej doby."

[text: Marián Grebáč, foto: Jozef Teslík, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame