Túto hudbu mám rád - Daniel Heriban

Túto hudbu mám rád - Daniel Heriban

Náhlym odchodom Daniela Heribana prišlo slovenská kultúra o výraznú osobnosť s širokým záberom umeleckých aktivít. Väčšina ľudí ho poznala ako herca z filmov a seriálov, ale bol tiež talentovaným hudobníkom.

Už od detstva inklinoval k hudbe. Keď mal šesť rokov, začal chodiť do ZUŠ na akordeón a v štúdiu pokračoval na Konzervatóriu. Hudbe sa venoval aj ako študent VŠMU. Spolu s Kamilom Žiškom z trnavského Túlavého divadla pripravoval skladby pre rozhlas. V roku 2006 založil hudobný projekt Dano Heriban trio s Filipom Hittrichom (basgitara, programovanie) a Jakubom Hittrichom (bicie).

Za svoj debutový album Leporelo (2007), ktorý mu pokrstil Dan Bárta, získal nomináciu na cenu Aurel v kategórii Objav roka. V roku 2011 sa podieľal na hudbe k filmu Čerešňový chlapec a o rok neskôr nahral svoj druhý album Na jeden dych. Generačné autorské piesne Dana Heribana sa žánrovo pohybujú medzi šansónom a tvorbou Jara Filipa či Deža Ursinyho.

Dano Heriban patril k stálym hosťom kapely Swing Society Orchestra. V roku 2018 predstavil hudobný projekt Čosi úsmevné, venovaný deťom (ale aj ich rodičom). Svoj posledný album O2H nahral v roku 2022. O jeho záhadnom názve povedal:

Tak, ako je pre život a telo človeka dôležitá a nenahraditeľná H2O, pre ľudskú dušu, jej výživu a rast, je v istých obdobiach nášho života potrebná osobná O2H (odvaha)."

Pri nahrávaní sa zišla hviezdna zostava: trubkár Oskar Török, džezový huslista Ľubo Šamo, flautista Michal Žáček, bubeník Marcel Buntaj, producent Oskar Rózsa. Výnimočným hosťom albumu bola Danova manželka Kamila Heribanová, ktorej spev zaznie v intímnej titulnej skladbe.

Ako spomienku na Dana Heribana vám ponúkame reláciu Túto hudbu mám rád (2020), v ktorej ho vyspovedal autor obľúbeného cyklu Vlado Franc.

[text: Marek Puškáš, foto: facebook.com/danoheribanofficial]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame