Pálenica Borisa Filana o Andy Warholovi

Pálenica Borisa Filana o Andy Warholovi

V našom archíve nájdeme viacero relácií o kráľovi pop-artu Andy Warholovi. Poslucháči Rádia Pyramída si už mohli vypočuť dramatizované pásmo Petra Severa Neznámy Andy Warhol (1997). Tentoraz sa svetoznámemu umelcovi so slovenskými koreňmi bude venovať Boris Filan vo svojej Pálenici (2018). Hoci Warhol rád tvrdil: „Ja pochádzam odnikiaľ ", na svojich predkov nezabudol. Vedel po rusínsky a pravidelne navštevoval grécko-katolícky kostol v New Yorku.

Rodičia Andyho Warhola, rusínski prisťahovalci v Pittsburghu, pochádzali z Mikovej pri Stropkove. Otec Andrej Varchola bol stavebný robotník, matka Julia výšivkárka. Andy sa začal venovať kresleniu, keď ako osemročný ťažko ochorel (tanec svätého Víta) a preležal na lôžku niekoľko mesiacov.

Warholov otec rozpoznal umelecký talent svojho syna a odkázal mu svoje úspory na štúdium. V roku 1949 sa Warhol presťahoval do New Yorku, kde sa rozbehla jeho kariéra ilustrátora časopisov a v reklame. Koncom 50. rokov začal maľovať a v roku 1961 prišiel s konceptom „pop art". O rok neskôr vystavoval dnes už kultové obrazy plechovky Campbellovej polievky. Warhol zasiahol aj do dejín kinematografie ako režisér experimentálnych „anti-filmov".

V 70. a 80. rokoch vytváral grafiky slávnych ľudí ako Marilyn Monroe a Elvis Presley (za plátno Osem Elvisov zaplatil kupec 100 miliónov dolárov). Hovorí sa, že vo svete umenia je jedno, čo ponúkate, najmä keď je za tým slávne meno. A Warhol dodáva: „Začal som ako komerčný umelec a chcem skončiť ako umelecký podnikateľ. Zarábanie peňazí je umenie! "

V roku 1968 Warhola postrelila radikálna feministická spisovateľka Valerie Solanas, ktorá hrala vo viacerých jeho filmoch. Warhol bol vážne zranený, po zvyšok života ho sprevádzali fyzické následky. Psychicky labilná Solanas, ktorú zatkli deň po útoku, vyhlásila: „Warhol mal príliš veľkú kontrolu nad mojím životom." Warhol jej odpustil a zároveň ju verejne satirizoval, keď vo svojom filme nazval jej manifest ako Spoločnosť na podrezanie mužov.

Hlavnou ideou nie je žiť večne, ale vytvoriť niečo, čo žiť večne bude."

Tieto umelcove slová akoby predznamenali jeho náhle úmrtie. Keď sa v roku 1987 zotavoval z rutinnej operácie žlčníka, zomrel v spánku v dôsledku pooperačnej srdcovej arytmie. Mal 59 rokov. Nedožité 95. narodeniny Andyho Warhola si pripomenieme 6. augusta.

[text: Marián Grebáč, foto: wikipedia]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame