Etela Farkašová: Rozhodnutie (1980)

Etela Farkašová: Rozhodnutie (1980)

Píšem najmä o tom, čo ma znepokojuje, trápi, s čím sa musím vyrovnávať, takže do istej miery je písanie pre mňa aj autoterapiou. To, o čom píšem, musím mať silne precítené, v každej postave je čosi z typu zážitku, emócie, skúsenosti, ktorý poznám a je mi blízky, v tom zmysle je moje písanie autobiografické."

Takto charakterizuje svoju tvorbu spisovateľka Etela Farkašová, ktorá oslavuje okrúhle životné jubileum 80 rokov. Vo svojich prózach sa sústreďuje najmä na tematiku ženy, rodiny a medzigeneračných vzťahov.

Debutovala zbierkou poviedok Reprodukcia času (1978, cena Ivana Kraska), v posledných rokoch najviac zarezonoval jej román Scenár (2018, cena Anasoft litera). Venuje sa tiež filozofii a esejistickej tvorbe. Je členkou Spolku slovenských spisovateľov a Slovenského centra PEN. Pôsobila ako vedúca Katedry filozofie a dejín filozofie na FFUK v Bratislave. Prednášala ako hosťujúca profesorka na Filozofickom inštitúte viedenskej univerzity. Prekladá z nemčiny a angličtiny.

Etela Farkašová je autorkou viacerých rozhlasových hier. Rozhodnutie (1980) rozpráva o prehnanej materinskej láske, ktorá obmedzuje syna v jeho samostatnom živote. Hru režijne naštudovala Viola Muránska. V hlavných úlohách sa predstavia Viera Strisková, Dušan Jamrich, Viera Topinková a Erika Bauerová. Majsterkou zvuku bola Mária Vrancová.

[text: Marián Grebáč, foto: Pavol Zachar, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame