Zrkadlenie - profilový rozhovor s Milanom Laluhom (1997)

Zrkadlenie - profilový rozhovor s Milanom Laluhom (1997)

Pred 10 rokmi zomrel jeden z najvýznamnejších slovenských maliarov Milan Laluha. Narodil sa v roku 1930 v Tekovských Lužanoch, ale duchovným rodiskom jeho tvorby bola stredoslovenská obec Dolná Mičiná, krajina jeho detstva, ktorej živé obrazy prírody Zvolenskej vrchoviny nosil stále v sebe. Rád hovorieval, že býva v Bratislave, ale žije v Mičinej.

Meno Milana Laluhu bude navždy spojené so založením a činnosťou Skupiny Mikuláša Galandu (1957-68). Galandovci odmietli socialistický realizmus a obnovili pretrhnutú kontinuitu moderného výrazu v slovenskom výtvarnom umení.

Pre Laluhovu tvorbu boli charakteristické motívy krajiny, dediny a človeka. Vytvoril si tzv. laluhovskú formulu obrazu. Vytváral ho z hranatých a zaoblených tvarov, ktoré oživoval žiarivými farbami. Neustále sa opakujúci motív života ľudí na vidieku (najmä v Mičinej) prináša maliar ako výsledok svojej neutíchajúcej túžby po návrate do jednoduchého a nevinného sveta detstva.  

Pri príležitosti reprezentačnej výstavy v auguste 1997 bol Milan Laluha hosťom redaktorky Hany Beranovej v relácii Zrkadlenie. Maliar spomína na detstvo prežité v Mičinej, na štúdium v Bratislave, na normalizačné roky, keď mal zákaz tvoriť a vystavovať. Definuje charakteristické farby a tvary vo svojej tvorbe. V závere prezradí, na čom teraz pracuje a čo plánuje do budúcnosti.

[text: Marek Puškáš, foto: M. Borodáčová, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame