Zrkadlenie: spomienkové kolokvium o Jozefovi Kronerovi (2003)

Zrkadlenie: spomienkové kolokvium o Jozefovi Kronerovi (2003)

"Svoju pozornosť v danom čase nikdy nerozdroboval medzi viacero oblastí. Vedel aj povedať nie, keď sa mu scenár alebo postava nepozdávali. Skrátka vyberal si. A mám pocit, že si vždy vyberal dobre. Miloval svoju profesiu a miloval svoje publikum. A, povedané jeho slovami, mal voči kumštu pokoru."

Takto spomína Zuzana Kronerova na svojho otca Jozefa Kronera v doslove nástenného kalendára, ktorý Slovenský filmový ústav (SFÚ) venoval legendárnemu hercovi pri príležitosti stého výročia jeho narodenia.

Jozefa Kronera si tiež pripomenuli spomienkovým večerom v Modrom salóne SND a Kremnická mincovňa vydala pamätné strieborné euromince s jeho podobizňou. RTVS pripravila pestrý program na všetkých televíznych a rozhlasových staniciach.

K vrcholom hereckého umenia Jozefa Kronera patrí úloha Tóna Brtka vo filme Obchod na korze, ktorý v roku 1966 získal Oscara. Stvárnil tiež nezabudnuteľné postavy v Kosení Jastrabej lúky (1981) Štefana Uhra a Tisícročnej včele (1983) Juraja Jakubiska. On sám však mal najradšej antihrdinu v komédii Pacho, hybský zbojník (1975).

V roku 2003 pripravil redaktor Tomáš Boroš pre reláciu Zrkadlenie reportáž zo spomienkového kolokvia Divadelného ústavu a VŠMU, kde si na herecké a rozprávačské umenie Jozefa Kronera zaspomínali teatrológovia, priatelia a kolegovia.

[text: Marek Puškáš, foto: Slovenský filmový ústav]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame