Z vinohradníckych tradícií: Vajnory, Horné Orešany, Ilok

Z vinohradníckych tradícií: Vajnory, Horné Orešany, Ilok

Kde sa dobré vínko rodí, tam sa ľuďom dobre vodí. Kde sa robí pálené, tam sú samí korhelé." Takto sa spieva v jednej pesničke, ktorá je vlastne aj svedectvom o tom, že víno je kultúrny nápoj. Vinohradníctvo je najstarší špecializovaný odbor poľnohospodárstva a tvorí primárne zamestnanie obyvateľov južných regiónov Slovenska už viac ako jedno tisícročie.

V prvej polovici 18. storočia viedla hranica pestovania hrozna od Trenčína a Považskej Bystrice cez Bánovce nad Bebravou k Novej Bani a Krupine až po Vranov nad Topľou - vinohrady sa teda nachádzali na väčšom území ako dnes. Oberačky sú obrazom o celoročnom úsilí vinohradníkov. Vo vinohradníckych oblastiach Slovenska sa oberačka realizovala zvyčajne od polovice septembra do konca októbra.

Tieto slávnostné chvíle, ale aj iné starodávne zvyky vinohradníkov približuje poslucháčom Klenotnica ľudovej hudby z roku 1985. Autor Ondrej Demo získal nahrávky v Malokarpatskej oblasti vo Vajnoroch a v Smoleniciach, ale aj u dolnozemských Slovákov vo východochorvátskom meste Ilok.

Na Rádiu Pyramída pokračujeme inštrumentálnymi spracovaniami ľudovej hudby, ktoré Ondrej Demo venoval Orchestru ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu v Bratislave. Terchovské nôty a cifry, Goralské nôty spod Tatier, Valasi a hudci a Tance z Hanušoviec hrá OĽUN pod vedením Miroslava Dudíka a pod taktovkou Svetozára Štúra.

Niektorí poslucháči asi vedia, kto je to Šaci - známy košický spevák a skladateľ Eugen Šváb, ktorému táto prezývka prischla ešte ako bábätku. Stará mať v jeho rodnej Gelnici ho totiž oslovovala po mantácky „majn šac", z toho vznikla zdrobnenina „šacika" - pokladík - a napokon už na celý život prezývka Šaci. Po roku 1968 sa Eugen Šváb vytratil z nášho života. Žil v Západnom Nemecku a zamestnávateľ mu zakázal venovať sa hudbe.

V rokoch 1997 a 1998 pripravil v košickom rozhlasovom štúdiu redaktor Marián Cseky dve relácie Múzeum šlágrov s Eugenom Švábom. Veríme, že si radi vypočujete Šaciho pesničky i rozprávanie.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Anton Tarkoš, TASR]

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame