Hory, ľudia a pieseň - drotárske tradície v Kamienke

Hory, ľudia a pieseň - drotárske tradície v Kamienke

Vznik drotárskeho remesla či vandrovného zamestnania má korene v 18. storočí, keď odchádzali muži z okolia Trenčína a z Kysúc za prácou do železných hút v Čechách a v Sliezsku. Niektorí drotári vandrovali len po Slovensku, iní na území Rakúsko-Uhorska, ale aj po Poľsku, Rusku, Balkáne, Malej Ázii a po USA. Na prelome 19. a 20. storočia ich bolo na Slovensku až desaťtisíc.

V oblasti Spišskej Magury sú známe rusínske drotárske obce Jarabina, Stráňany a Kamienka. V roku 1981 sa za bývalými drotármi a ich rodinami do Kamienky vybrala rozhlasová redaktorka Darina Laščiaková. Z tejto návštevy vznikla pozoruhodná relácia z cyklu Hory, ľudia a pieseň.

V súvislosti s valaskou kolonizáciou sa u nás spolu s ďalšími rumunskými slovami udomácnilo aj slovo „redik". Označuje sa ním sťahovanie salaša. Na jar bača s pastiermi odchádzali so stádom a salašným riadom na miesto prvého salaša. Ďalšie rediky sa konali v letnom období a posledný redik bol na jeseň, keď sa pastieri s kŕdľami vracali z letnej paše prezimovať do dediny, kde sa ovce rozdelili majiteľom - to bol zasa „rozsad".

Záver pastierskeho roka sa tradične oslavoval ako valaské hody či mitrovanie 26. októbra na deň svätého Demetera, teda Mitra, patróna pastierov. Bača a valasi chodili po dedine vo sviatočných šatách, v kostole obetovali syr a oštiepky. Po vyúčtovaní s majiteľmi oviec sa konala spoločná hostina.

Klenotnica ľudovej hudby - Na Mitra v Očovej  mala premiéru v roku 1968. Účinkujú Jozef Výboch, Ján Huďan, Ďuro Novák, osemdesiatročný bača Ján Široký a členovia folklórnej skupiny Očovan pod vedením Jána Priechodského a Jána Šouca. Hrá ľudová hudba Dušana Berkyho z Očovej. Slovom sprevádza autor Ondrej Demo.

Textár, skladateľ, humorista a dramatik Alojz Čobej sa v roku 1972 stal vedúcim literárnym redaktorom v banskobystrickom štúdiu Slovenského rozhlasu. Zložil okolo 300 tanečných piesní a napísal viac ako 3000 piesňových textov. Komponoval aj pre zbory a dychové hudby. Pre Slovenský rozhlas napísal viac ako 200 literárnych a zábavných programov, množstvo rozhlasových hier, detských muzikálov, poviedok a scénok do relácií Sobotník a Maratón. V roku 2004 si Alojza Čobeja pozval banskobystrický redaktor Juraj Jedinák ako hosťa do relácie Pop múzeum.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Pavol Ďurčo, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame