Hory, ľudia a pieseň - sklenári z Hút a Malého Borového

Hory, ľudia a pieseň - sklenári z Hút a Malého Borového

Cyklus hudobno-slovných pásem Hory, ľudia a pieseň vznikol v Redakcii ľudovej hudby v roku 1978. Autorka Darina Laščiaková sa sústreďovala na ľudí z horských a podhorských oblastí Slovenska, na ich rozprávanie o neľahkom živote a práci, ktoré boli vyvážené životnou múdrosťou respondentov, ich zmyslom pre pravdu, spravodlivosť, lásku k blížnemu. V roku 1988 pripravila reláciu venovanú sklenárom z obcí Huty a Malé Borové, ktoré ležia v horách deliacich Oravu od Liptova.

Sklárstvo je u nás doložené už v staršej dobe kamennej a v rímskom období. Písomné doklady o stredovekých hutách sú z polovice 14. storočia. Odvtedy až do 20. storočia u nás pracovalo viac ako 70 sklárskych hút. Vďaka produkcii dutého skla sa rozvíjal obchod s týmto tovarom, tzv. sklenkárstvo. Tabuľové sklo bolo zasa pri vzniku nového remesla - oknárstva či sklenárstva.

Oknári pracovali na základe rajonizovania do roku 1918 na Slovensku, v Maďarsku, na Balkáne, v Poľsku a Rusku. Pod vedením vedúceho (gazdu) odchádzali na cesty (na sklárku) skupiny dospelých mužov s chlapcami, pomocníkmi zaúčanými do remesla, alebo bez skupinovej organizácie. I keď bol tejto forme sklenárstva po 2. svetovej vojne predurčený postupný zánik, charakteristická postava oknára s drevenou krošňou so sklom a pracovnými nástrojmi na chrbte, s hlasitým melodickým ponúkaním opravy („Ókna, robiť, ókna"), sa na Slovensku objavovala ešte v 60. rokoch 20. storočia.

Na Rádiu Pyramída pokračujeme nahrávkami liptovských piesní a hudby z Bieleho Potoka, Smrečian, Východnej a zo Závažnej Poruby. Spieva Radovan Filipko, hrá ľudová hudba folklórneho súboru Váh z Liptovského Mikuláša. Nahrávky pripravila v roku 2001 v banskobystrickom rozhlasovom štúdiu redaktorka Miriam Kubandová.

Dejiny slovenskej populárnej hudby sa začali písať v roku 1934, keď vyšla prvá gramofónová platňa s tangami Dita a Nepovedz, dievčatko, nikomu. Rozhlas využíval vo svojich začiatkoch najmä gramofónové platne. Rok 1938 bol už piatym rokom, v ktorom vychádzali na platniach v Československu aj slovenské šlágre. Vypočujte si zostrih 15. a 16. pokračovania cyklu Pesničky z pamätníka (1994), v ktorých sa redaktor Ali Brezovský rozprával s historikom slovenskej populárnej hudby Pavlom Zelenayom práve o gramofónových platniach, ktoré vyšli v roku 1938.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame