Klenotnica ľudovej hudby - Svadba pod Poľanou

Klenotnica ľudovej hudby - Svadba pod Poľanou

K fašiangovému obdobiu patrili na Slovensku od pradávna aj svadby, ktoré sa nemohli konať v advente ani cez vianočné sviatky, preto sa vo fašiangoch bolo treba poponáhľať, aby sa sobáš a svadobné veselie odbavili ešte pred pôstom. Tradičná svadba trvala niekoľko dní, tvorilo ju množstvo obradov, zvykov, magických úkonov a veštieb, patrili k nej obradové jedlá, odevy, predmety a charakteristické folklórne prejavy.

Práve svadby v rôznych oblastiach Slovenska boli v popredí záujmu Ondreja Dema a ďalších tvorcov cyklu Klenotnica ľudovej hudby v jeho prvých ročníkoch. Relácia Svadba pod Poľanou z roku 1969 má ešte niektoré charakteristické znaky určitého hľadania definitívnej podoby Klenotnice.

Poznávacia funkcia je čiastočne narušená spojením folklórnych prejavov viacerých obcí tejto oblasti - striedajú sa tu folklórne skupiny z Detvy, Očovej, Hrochote a z Poník. Rozprávanie Ondreja Dema je zaradené iba na úvod. Ďalej čítajú poetické slovo Hilda Michalíková a Vlado Müller. Takáto „poetizácia" pásma s využitím hercov a recitátorov sa v neskorších obdobiach ukázala ako nadbytočná, pretože samotný autentický folklórny materiál obsahoval poetický náboj.

S menom hudobného skladateľa, dirigenta a fagotistu Vieroslava Matušíka sme sa v našom vysielaní stretli už niekoľkokrát. Počúvali sme gramofónové platne, ktoré nahrával s Tanečným orchestrom bratislavského rozhlasu od roku 1957, spomínali na neho jeho spolupracovníci Gabriela Hermélyová, Pavol Zajáček, Pavol Zelenay a Ali Brezovský. Tentoraz si môžete vypočuť rozprávanie Vieroslava Matušíka z roku 1974, keď pôsobil ako dirigent v Tanečnom orchestri Československého rozhlasu v Bratislave. Autorom relácie Vitajte v štúdiu je Zdeněk Cón, rozhovor vedie Jela Lukešová. Vieroslav Matušík zomrel v Bratislave 15. januára 1995.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Pavol Ďurčo, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame