Háj, dievčatko, háj, staviame ti máj - koncert OĽUN

Háj, dievčatko, háj, staviame ti máj - koncert OĽUN

Máj, to nie je iba kalendárny mesiac, ale aj vysoký strom s kmeňom očisteným od kôry, ktorý sa stavia pred kostol, verejné budovy či domy dievčat v predvečer 1. mája alebo pred Turícami. V antike dávali pred 1. májom na domy stromčeky na ochranu pred zlými duchmi a chorobami. V stredovekej Európe ho stavali pred kostol či radnicu ako prejav úcty a žičlivosti, od 15. storočia aj pred domy dievčat. Za Francúzskej buržoáznej revolúcie sa takýto strom stal symbolom slobody.

Jar, máj i vysoký strom s rovnakým názvom nám pripomínajú predovšetkým lásku, s ktorou sa toto ročné obdobie spája. Podobne uvažoval aj Svetozár Švehlák, keď v roku 1995 pripravoval koncert Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu v Bratislave (OĽUN) s názvom Háj, dievčatko, háj, staviame ti máj.

Dejiskom podujatia bola Stará Turá, ktorá je už od štúrovských čias symbolom česko-slovenskej vzájomnosti. Priateľstvo dvoch bratských národov našlo svoj odraz aj v scenári Svetozára Švehláka a pripomína nám i blížiacu sa storočnicu vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. Koncert moderovali Darina Vašíčková a Ján Valentík.

V neďalekej Myjave sa v máji 1928 narodil džezový hudobník, dirigent tanečného orchestra, skladateľ populárnych piesní a spoluzakladateľ a riaditeľ Bratislavskej lýry Ján Siváček. Jeho najslávnejší hit má názov Je máj  a rovnomennú hudobno-slovnú reláciu pripravili Pavol Zelenay a Ali Brezovský v roku 1993 pri príležitosti nedožitých 65. narodenín Jána Siváčka a my si ňou dnes pripomíname 90. výročie jeho narodenia.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Martin Palkovič, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame