Rozhovory s pesničkou - Peter Hečko

Rozhovory s pesničkou - Peter Hečko

Spevák, hudobný skladateľ, scenárista a režisér Peter Hečko pochádza zo známeho rodu literátov. Jeho otec Víťazoslav bol významný prekladateľ, ale aj spisovateľ, básnik a jazykovedec, strýc Blahoslav bol tiež známy prekladateľ a druhý strýc František bol spisovateľ, ktorý sa preslávil románmi Červené víno a Drevená dedina.

Petra Hečka k hudbe priviedla najmä jeho matka, ktorá v Suchej nad Parnou spievala v kostole, ale aj v operetách, ktoré uvádzalo miestne ochotnícke divadlo. Peter zasa priviedol k spevu svoju mladšiu sestru Júliu a práve tak sa obaja najväčšmi preslávili - ako duo Peter a Júlia Hečkovci. V roku 1999, keď mal Peter Hečko 50 rokov, pozval si ho redaktor Ali Brezovský ako hosťa do relácie Rozhovory s pesničkou.

Dlhodobý cyklus Hory, ľudia a pieseň  pripravovala Darina Laščiaková od roku 1978. Svojím záberom mal rovnako ako Klenotnica ľudovej hudby obsiahnuť celé Slovensko, takže ani cesty výrobného štábu na Východ neboli zriedkavosťou. Jedna z nich viedla na stredný Spiš, do obcí Poráč a Kluknava.

V rusínskom Poráči sa obyvatelia živili ako roľníci, drevorubači a baníci. V roku 1974 tu vznikla folklórna skupina Poráčan. Informátorka Katarína Siváčková rozprávala Darine Laščiakovej o ťažkom živote na dedine v minulosti, o práci a chudobe, o svadbe ako o jednej z najvýznamnejších udalostí svojho života, ale aj o svojej obetavej a pracovitej matke. Piesne z Poráča až neuveriteľne presne dopĺňajú rozprávanie informátorky.

Rozprávanie Anny Richnavskej a Anny Tobisovej z Kluknavy sa nesie v menej vážnom duchu, hoci i tu sa hovorí aj o vážnych veciach. Zaujímavé je objavenie nadanej miestnej speváčky Eleny Medvecovej, ktorá potom v Bratislave nahrala s OĽUN-om kluknavské piesne v spracovaní Ivana Dubeckého. Relácia Piesne a príbehy ľudí zo Spiša mala premiéru 9. októbra 1982.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: archív RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame