Rodostrom - O vinohradníctve na Slovensku

Rodostrom - O vinohradníctve na Slovensku

Národopisný cyklus Rodostrom pripravoval od roku 1996 redaktor Samo Smetana. Na prípravu pozýval mnohých odborníkov - etnomuzikológov a ďalších folkloristov, etnológov a zástupcov ďalších vedných odborov. František Kalesný sa zaoberal najmä ľudovým umením a habánskou kultúrou, ale za svojho pôsobenia v Mestskom múzeu v Bratislave (1962-84) sa zoznámil aj s tradíciami vinohradníctva na Slovensku. V roku 1997 si ho pozval Samo Smetana na spoluprácu pri príprave časti cyklu O vinohradníctve na Slovensku.

Reláciu doplníme pesničkami o víne v spracovaniach Štefana Molotu, Ondreja Dema a Jozefa Petríka, spievajú Anton Gajdoš, Milan Križo a Mikuláš Doboš. OĽUN vedú Štefan Molota a Miroslav Dudík.

Pred deväťdesiatimi rokmi, presne 15. septembra 1928, sa v Bernolákove narodil spevák a herec Jozef Kuchár. Pôsobil v zbore SND, ako herec v dedinskom divadle v Hořoviciach a sólista spevoherného divadla v Tepliciach. V roku 1955 ho na Novej scéne v Bratislave objavil Gejza Dusík, Kuchár tam pôsobil až do odchodu do dôchodku v roku 1991.

Stvárnil veľa postáv v operetách i muzikáloch, hral v jedenástich celovečerných filmoch a v mnohých televíznych programoch. V roku 1979 získal titul Zaslúžilý umelec a v roku 1999 mu minister kultúry udelil Cenu za celoživotné dielo. Jozef Kuchár zomrel v Bratislave 23. januára 2009. Reláciu Päťdesiate narodeniny Jozefa Kuchára v roku 1978 autorsky pripravil Zdeněk Cón, rozhovor so spevákom vedie Hana Kostolanská.

Jozef Kuchár nahral takmer päťdesiat piesní a v roku 1982 mu vyšiel profilový album. Z jeho nahrávok s TOČR-om pod vedením Miroslava Broža vyberáme pesničky Dedinka v údolí od Gejzu Dusíka a Pavla Braxatorisa; Myslím, že to o mne viete od Pavla Zelenaya a Milana Lasicu a Starý klaun od Miroslava Broža a Vladimíra Pospíšila.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Anton Tarkoš, TASR]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame