Pieseň môjho života - Emília Došeková (2002)

Pieseň môjho života - Emília Došeková (2002)

Relácia Pieseň môjho života (2002) vznikla pri príležitosti 65. narodenín herečky, recitátorky a šansoniérky Emílie Došekovej. Prežila detstvo v Krupine. Nesnívala o tom, že sa stane herečkou. Uvažovala skôr o dráhe učiteľky alebo detskej lekárky. Po prvom ročníku na gymnáziu v Šahách si tajne podala prihlášku na Konzervatórium do Bratislavy, kde ju prijali. V roku 1958 sa stala členkou Divadla Andreja Bagara v Nitre. Počas svojho pätnásťročného pôsobenia tu naštudovala 50 postáv a odohrala viac ako 1400 predstavení.

V roku 1966 sa zúčastnila na organizovaní Večerov pri petrolejových lampách, kde sa recitovali básne a hrávali šansóny. V roku 1973 po odchode z nitrianskeho divadla začala pôsobiť ako umelkyňa v slobodnom povolaní a naplno sa začala venovať šansónovým vystúpeniam. Ako filmová herečka sa uplatnila najmä v 70. a 80. rokoch, keď vytvorila viacero výrazných charakterových postáv starších dedinských žien.

Rozhlasovú reláciu Pieseň môjho života uvádza a rozhovor s Milkou Došekovou vedie autor Ali Brezovský.

                                          ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete ďalej vypočuť Klenotnicu ľudovej hudby - Zo slovenskej obce Boľovce v Juhoslávii (1990). Reláciu Keď si sám (1996) pripravil k nedožitým 75. narodeninám textára Alexandra Karšaya jeho priateľ a spolupracovník, hudobný skladateľ a historik slovenskej populárnej hudby Pavol Zelenay.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: RTVS]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame