Náš jubilant - Róbert Hrebenár (1979)

Náš jubilant - Róbert Hrebenár (1979)

Od smrti hudobného skladateľa Róberta Hrebenára uplynulo v marci 20 rokov, teraz si pripomíname 100. výročie jeho narodenia. Narodil 25. mája 1919 v Novom Meste nad Váhom a tu v roku 1937 aj zmaturoval. Začal študovať na Právnickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, po rozpade Československa prešiel na Slovenskú univerzitu do Bratislavy.

Na pražskom konzervatóriu začal študovať hru na husliach u Norberta Kubáta, kompozíciu študoval súkromne. V roku 1962 absolvoval štúdium na Slovenskej vysokej škole technickej, pracoval vo Výskumnom ústave mechanizácie a automatizácie v Novom Meste nad Váhom, od roku 1969 v Krajskej štátnej arbitráži.

Komponovať začal ako študent v Prahe, kde sa zoznámil s R. A. Dvorským a s jeho orchestrom Melody Boys a ako jeden z prvých slovenských skladateľov sa začal venovať swingu. Reláciu Náš jubilant pripravil Zdeněk Cón v roku 1979, keď mal Róbert Hrebenár 60 rokov. Rozhovor s jubilantom viedla Jela Lukešová.

                                              ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete ďalej vypočuť reláciu Klenotnicu ľudovej hudby - Obrázky z Vajnôr (1971). Účinkovali členovia miestnej folklórnej skupiny a obyvatelia Vajnôr, dychové hudby Vajnorák s kapelníkom Františkom Feketem a Vajnoranka s vedúcim Titusom Pilným a rozprávač Milan Mlsna. Slovom sprevádzal autor Ondrej Demo.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: pixabay.com]

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame