Rozhlasové reminiscencie - Leoš Komárek

Rozhlasové reminiscencie - Leoš Komárek

Meno hudobného režiséra a zvukového majstra Leoša Komárka je dnes už legendou. Narodil sa v roku 1933 v Olomouci a na Slovensku sa stal vyhľadávaným spolupracovníkom pri nahrávkach rôznych hudobných interpretov a žánrov. O jeho renomé svedčí nasledujúci zoznam: Slovenský komorný orchester, Slovenská filharmónia, Tanečný orchester Československého rozhlasu v Bratislave, Gabriela Hermélyová, Bea Littmanová, Jozef Kuchár, Dušan Grúň, Karol Duchoň, Marcela Laiferová, Eva Kostolányová, Pavol Hammel, Prúdy, Collegium musicum, Jana Kocianová a mnoho ďalších.

V čase nástupu slovenského bigbítu podporoval profesionálne nahrávanie tejto produkcie vtedy amatérskych hudobníkov. Od roku 1952 pôsobil v Slovenskom rozhlase a zúčastnil sa aj na ilegálnom vysielaní v auguste 1968, neskôr pracoval vo vydavateľstve OPUS. Rozhovor s Leošom Komárkom, ktorý poodhaľuje zákulisie vzniku niektorých slávnych nahrávok, pripravil redaktor Ali Brezovský v roku 2001. Relácia sa vysielala v rámci cyklu Rozhlasové reminiscencie.

                                                ---------

V bloku, ktorý sa venuje ľudovej a populárnej hudbe, si môžete tiež vypočuť reláciu Hany Urbancovej O lúčnych spevoch na Slovensku (1999) z národopisného cyklu  Rodostrom. Účinkovali členovia folklórnych skupín z rôznych obcí Slovenska, na výrobe spolupracoval zvukový majster František Bombík.

Blok, venovaný folklóru a popu, pripravuje redaktor Marián Minárik.

[foto: Martin Jurčo]

 

 

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame